Linux Mint 13 /Maya/ - Megjelent

Mivel az Ubuntu Precise Pangoin-hoz hasonlóan a Maya is LTS -vagyis hosszú támogatási idejű-verzió-, így az Ubuntuhoz hasonlótan a Linux Mint ezen verziója is a kiterjesztett -immáron 5 éven át tartó- támogatást élvezi, így 2017-ig kapunk hozzá javításokat/terméktámogatásokat.

A Mayában a Linux Mint Debian Edition 201204-ben már megismert, MATE 1.2, ill. a Cinnamon 1.4-es asztali környezet kapott helyet.


A MATE 1.2 esetében a stabilitásra és a könnyű használhatóságra helyezték a fő hangsúlyt, bár kétségtelenül ez a konzervatívabb asztali környezet. Érdekesség, hogy a MATE készítőinek jelentős része az egykori Gnome 2-es fejlsztőicsapat tagjai, akik nem értettek egyet a Gnome 3 fejlesztési irányával, és az eddigi csapásirányt kívánták folytatni.
Éppen ezért a MATE a Gnome 2 reinkarnációjának tekinthető, és nagyban hasonlít is rá, elég ha csak azt említem, hogy a MATE a GTK2-re épül. Éppen ezért tökéletes választás azoknak akik kedvelték a korábbi Gnome 2-es környezetet.A Cinnamon viszont az újabb, a mai kornak megfelelőbb megjelenést célozza meg, és az immár új fejlesztésű Gnome 3-ra épül. A Cinnamon esetében teljesen más volt a koncepció, mint a MATE esetében, itt az új funkciókat ill. a felhasználói élményeket helyezték előtérbe, és a cél egy modern megjelenésű de a klasszikus asztalt idéző kinézet volt.
Éppen ezért a Cinnamon már támogatja a 3D gyorsítást valamint egyedi animációkkal örvendezteti meg a használóit. Sajnos azonban a 3D gyorsítás miatt néhány videóvezérlővel gondok adódhatnak. És mivel egy új fejlesztésű asztali környezetről beszélünk, sajnos egyelőre még nem érte el azt a stabilitást, amit a klasszikus MATE.

A Maya másik újdonsága az új bejelentkező képernyő az MDM, amely a GDM (Gnome Display Manager) 2.20-ra épül.Természetesen -mint, minden új verzió- ez is magával hoz néhány új témát, amelyek jobban integrálódtak a GTK 3-as motorhoz, ill. kapunk egy pár új háttérképet is.

A Linux Mint jó választás lehet azoknak, akik szerették a korábbi Ubuntu verziókat, ám nem tudnak megbarátkozni az új Ubuntu Unity felülettel.

Rendszer követelmények:
- x86 processzor (Linux Mint 64-bit-hez 64-bit-es processzor szükséges. Linux Mint 32-bit működik 32-bites és 64-bites processzorral is).
- 512 MB RAM (1GB ajánlott a zökkenőmentes használathoz).
- 5 GB szabad lemezterület
- 800×600 felbontású grafikus kártya
- CD/DVD meghajtó vagy USB port

A különböző változatokat az alábbi helyről tölthetitek le torrenttel:

Linux Mint 13 letöltése Mate asztali környezettel 32-bit:


Linux Mint 13 letöltése Cinnamon asztali környezettel 32-bit:


Linux Mint 13 letöltése Mate asztali környezettel 64-bit:


Linux Mint 13 letöltése Cinnamon asztali környezettel 64-bit:
Hozzászólások megtekintése (eddig 1 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mesant · 8 év
Pöpec a Maya, nem véletlenül a Mint a legnépszerűbb disztró! Meg is érdemli, gyors is, szép is és stabil is!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 12 Vendég
  • 246 Tagok ma
  • 4 Szülinapos
  • 19,448 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!