Ubuntu 12.10 - Letiltható online Dash tartalmak

A Beta 2-ről szóló cikkemben beszámoltam róla, hogy az Ubuntuban megjelentek olyan új funkciók, amellyek lehetővé tették a Dash lencséiben az Online tartalmak megjelenését. (Ez természetesen jelentős anyagi forrásokhoz juttatja a Cannonicalt, amelyet vélhetően az Ubuntu fejlesztésére fordítanak)


Alapértelmezés szerint megjelenő tartalmakkal


A felhasználók már akkor aggályaikat fejezték ki, amikor Mark Shuttelworth bejelentette, hogy az Ubuntu 12.10 második betajaba már beépítenek egy Amazon lencsét, amelyet integrálnak a Home lencsébe. Shuttelworth cáfolta azt a feltevést, hogy titkos megállapodást kötött az Amazonnal.

A felhasználók jelentős részének nem azzal volt problémája, hogy a Cannonical ezzel a megállapodással tőkéhez jut, hanem adatvédelmi aggályok merültek fel, ugyanis attól tartottak, hogy az Amazon ezáltal személyes információkhoz jut majd hozzá, amelyet marketing célokra használhat. A fejlesztők ezután kiadtak egy közleményt, hogy, mivel a lekérdezéseket az ő szervereik közvetítik az Amazon felé, így az Amazon semmiféle privát adathoz (pl. IP-címhez) nem juthat hozzá.
Ezenkívül adódott még egy probléma, nevezetesen az, hogy a Vásárlás lencsében, bizonyos feltételek mellett felnőtt tartalmak jelenhettek meg. Ez természetesen szintén felbőszítette a közösséget, hiszen senki sem szeretné, ha a család számítógépén nem a gyermekeknek szánt felnőtt képek jelennének meg.

A Cannonical végül -fejet hajtva a felhasználók akarata előtt-, befagyasztotta ezen funkciók fejlesztését, és beépítettek a Rendszerbeállítások/Magánszféra panelbe egy Keresési találatok (Search results) fület, ahol egyszerűen be- és kikapcsolhatók az online találatok a Dash-ban.Immáron kikapcsolt online tartalmakkal

A megoldás egyelőre még nem tökéletes, csupán néhány probléma:
-Az online találatok a Dash-ban alapértelmezetten be van kapcsolva, és a kikapcsolásához a felhasználónak tudnia kell, hogy ez kikapcsolható, és hol teheti ezt meg. Egyébként nincs túlságosan szem előtt (Rendszerbeállítások/Magánszféra/Keresési találatok fül)
-A ki- és bekapcsolás nem igényel root jelszót, ergo bárki vissza tudja kapcsolni, ha tudja, hogy hol van ez az opció.
-Nem testreszabható az online tartalmak letiltása, nem lehet külön-külön letiltani egyes online lencséket ill. alkalmazásik köröket. Bár erre vonatkozóan elkezdték a fejlesztéseket.


Remélhetőleg ezeket a hibákat javítani fogják a végleges Ubuntu 12.10 verzióban; sietniük kell, mert már csak 11 nap van hátra a megjelenésig.
Csevegés (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tomburger · 7 év
Nagyon szép a megjelenése az Ubuntunak, személy szerint jobbnak találom a Windows 8-nál, habár még sosem használtam.Wink
Altrix · 7 év
Személy szerint, nekem is jobban tetszik mint a "Metro" (tudom, már hivatalosan nem ez a neve) felület, pedig a Unitynél is a táblagépes használhatóság volt az elsődleges szempont, és valahogy kiforrottabbnak, szebbnek látom.
Egyébként, ha a hardvered megfelelő érdemes virtualboxban kipróbálni, vagy esetleg Live módban (bár olyankor azért lényegesen lassabb a működése). Smile

Külön köszönet a főoldalon levő Ubuntus visszaszámlálóért Thumbs up

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!