Ubuntu 12.10 - Megjelent a sok újdonsággal érkező Ubuntu 12.10

Általánosságban elmondható, hogy az új Ubuntuban legszembetűnőbb változás a Unity kezelőfelületet érintette, ugyanis további kiegészítőket (lencséket) kapott, valamint számos helyen módosítottak rajta.


Természetesen a Unity-n kívül jó néhány változást eszközöltek a rendszeren; többek között olyan elveket is feladva, mint a CD méretű telepítő, valamint az Alternate telepítő.

Jöjjenek, hát a változások részletesen:

-Unity felületet érintő változások:
-Preview (bemutató, előnézet) funkcióval bővült a Unity. Ez a funkció akkor jelenik meg, ha jobb egér gombbal a dash-ra, képekre, videóra, zenére, PDF-re, és néhány egyéb fájlra, alkalmazásra kattintunk; ilyenkor információt kapunk az adott elemet illetően, ill. egy-két gombot, amellyel közvetlenül érhetőek el bizonyos funkciók.
Erről a funkcióról részletesen beszámoltam a Beta1-es cikkemben.
-Közösségi lencse megjelenése: A Twitter, a Facebook, valamint az Identi.ca oldalakon levő tartalmakat helyezi el különböző, jól áttekinthető kategóriákba: üzenetek, válaszok, fotók, videók, linkek, privát. A Dash előnézet funkció immár a közösségi lencse esetében is működik, betekintést nyújt a twitter valamint facebook bejegyzésekbe, és azonnal lehet felelni, vagy like-olni az üzeneteket.
-Fotó lencse: A Facebook, Picassa, és a Flickr fiókunkban levő képeinket rendszerezi, természetesen a számítógépünkön található fényképeinkkel együtt; és ezeket szűrhetjük dátum, ill. a kép helye szerint is. Természetesen itt is működik az előnézeti funkció.
-Vásárlás lencse: Ez a legellentmondásosabb fejlesztés, számos felhasználó, ill. csoport kifejtette az aggályát azzal kapcsolatban, hogy az Amazonnal történő együttműködés során sérülhetnek a felhasználók személyiségi jogai, mivel az IP-címek és személyes adatok az Amazonhoz kerülhetnek. Ezt azonban Mark Shuttleworth cáfolta, és éppen ezért a lencsék mellé jobb oldalra bekerült egy adatvédelmi nyilatkozat. Szóval a vásárlás lencse gyakorlatilag kereskedelmi tartalmat jelenít meg a DASH-ban, megjelenítve természetesen azok árait is. Ezáltal az Amazon néhány százalékos bevételhez jut, amelyet a fejlesztésekre kívánnak fordítani. A Cannonical éppen az adatvédelmi aggályok miatt kikapcsolhatóvá tette ezt a funkciót a Rendszerbeállítások/Magánszféra panelen a Keresési találatok (Search results) fülön.
-Webapps integrálása: Ezek segítségével a Gmail, Grooveshark, Last.fm, Facebook, Google+ és egyéb alkalmazásokat integrálhatjuk az indikátor menübe. Ennek, az a nagy előnye, hogy ezekről az alkalmazásokról kapsz értesítést az asztalon, gyorslistát, Alt-Tab támogatást. Egyelőre csak két webapp van telepítve alapértelmezésként az Amazon, és az Ubuntu One Music zenebolt, de számos egyéb is telepíthető az Ubuntu szoftverközpontból.
-Online fiókok: A rendszer beállítások alatt helyet kapott az Online fiókok modul, amely támogatja a Facebook, Flickr, Google, Twitter, AIM, Windows Live, Salut, stb. fiókokat; ennek köszönhetően a különböző fiókjainkat egy felületen tudjuk nyomon követni pl. a Gtalk szolgáltatással, vagy például a Showtell alkalmazás segítségével közvetlenül tudunk képet megosztani a Picassa-n.
-Unity 2D felület eltávolításra került -a tárolókból is-, így a grafikus gyorsítással nem rendelkező gépeken ez az opció többé nem lesz használható. Viszont nem kell megijedniük a régebbi hardverrel rendelkező felhasználóknak sem, ők továbbra is élvezhetik az alapértelmezett Unity 3D felületet, az llvmpipe-nak köszönhetően, emiatt a régebbi és újabb gépeken egyaránt egységes kinézet és működés lesz jellemző a
Unity felületet illetően.Adatvédelmi nyilatkozat

-Egyéb újítások:
-A felhasználói menü, és az értesítések menü egybeolvadt.
-Az Ubuntu szoftverközpont teljesítményét javították, ezáltal gyorsabban töltődik be, és a telepítések is hamarabb befejeződnek, valamint ezentúl témákat, és lencséket is telepíthetünk innen.
-A LibreOffice menü integrációját is megoldották végre; így nem kell telepítenünk más forrásból eszközt, ennek a problémának a megoldásához.
-A külső meghajtók megjelenítése/kikapcsolása ezentúl a szoftverforrások utolsó fülén elérhetőek.
-Teljes lemeztitkosítás, illetve az LVM (az LVM logikai lemezkezelés, ami több fizikai merevlemezt von össze egy poolba, majd ezt osztja logikai egységekre) natív támogatás a telepítőben.
-Távoli asztali bejelentkezés az Ubuntu Single Sign On segítségével.
-Új háttérképek.
-Alternate telepítő a továbbiakban nem elérhető.
-800 MB-ra nőtt a telepítő mérete, így a továbbiakban CD-ről nem; csak DVD-ről ill. pendrive-ról telepíthető.Webapps működés közben

Alkalmazások listája (a teljesség igénye nélkül):
-Linux Kernel 3.5.0-17.28 a 3.5.5 upstream kernel alapján
-3.6 Gnome csomagok
-Unity 3D 6.6
-X.org 7.7
-Firefox 16.0.1
-Thunderbird 16.0.1
-LibreOffice 3.6.2
-Rhythmbox 2.97
-Shotwell 0.13
-Totem 3.4.3
-Nautilus 3.4.2
-stb.

A különböző változatokat az alábbi helyről tölthetitek le torrenttel:

Ubuntu 12.10 letöltése 32 bites verzió:

Ubuntu 12.10 letöltése 64 bites verzió:
Csevegés (eddig 9 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tomburger · 7 év
Érdekelne, hogy ki használja az Ubunttut, miért és hogyan (pl.:virtuális gép, vagy rendesen fő oprendszer)? Nektek tetszik?
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, írjátok meg ti is!Wink
foxtrott · 7 év
programozó ismerősöm aki linux szexuális azt mondta hogy van valami gikszer a bootban és néhány helyen akad
raczviktor · 7 év
őszintén nem látom értelmét a teljes linux világnak a szervereken kívül, egyedül az android ami kilóg a sorból. használtam ubuntut (9/10/11 verziókat), de néhány nap után rájöttem, hogy folyton kell egy windows hogy ezt, vagy azt megoldjam. egyszerűen nincs meg a megfelelő támogatás a rendszerhez szoftveresen. van néhány alkalmazás ami jól működik, de jó ha 1% a windows programokhoz képest, nincs is miből válogatni, mert böngészőre ott a firefox, vagy a chrome, officenak, ott a libre, vagy az openoff, zenére, rythmhbox meg még 10 másik a teljesen ugyanolyan csak más a neve, filmekhez a vlc vagy totem stb. mindenre max 2-3 normális program van, a többi olyan amit senki nem használ mert van tőle jobb, vagy olyan dologra találták ki amivel kevesen foglalkoznak. még egy rossz pont a linuxnak, hogy a játékok elég nagy része windows alól fut. dual boottal is próbálkoztam, de annak nincs semmi értelme, mert nincs miért átváltani a windowsról ubuntura, fordítva viszont igen. legalább azt oldották volna meg hogy fussanak a mac-es programok, játékok, vagy most már az android, de nem. próbálkoztam a xubuntu, kubuntu, suse, debian, puppy stb. linuxokkal is de azon kivül hogy máshogy néznek ki és más az alapértelmezett programjaik vannak, semmivel sem jobbak. egyedül kisebb cégeknek, vagy iskoláknak jó a rendszer, ahol nincsenek nagy igények, csak a napi rutin, pl. könyvelést vezetni, vagy netezni, zenét hallgatni, ilyenek. amint valami komolyabb dolgot akarsz csinálni, akkor kell egy windows vagy egy mac.
Mesant · 7 év
meszikarcsi igen hallottam én is, hogy elakadt, a másiknak felment de nem indult. De Altrix a tuti letöltési linket adta meg.

raczviktor a linux az egy különleges világ, nagyon kellemes a látvány, a sebesség ugyanolyan hardvernél számottevően gyorsabb, tény, hogy más a lelke, na meg amit a felhasználó megszokott a Windowsban, attól a Linux jelentősen eltér. De vannak nagyon jó, kiváló és rendkívül népszerű disztrók, Ubuntunak és van más felületű változata (Kubuntu, Xubuntu), de népszerű a SUSE, Caldera, Debian és a Fedora, a Linuxmint népszerűsége viszont töretlen!
Kori · 7 év
Igen van egy kis gondja:

i.imgur.com/8D6Cj.png

Azonban biztos vagyok benne, hogyha valami kritikus probléma lenne a képfájlal, akkor visszavonnák és kiadnának egy javított ISO-t! Smile

Üdv Kori
raczviktor · 7 év
mesant: igen tudom hogy egész más világ, elég sok disztrót kipróbáltam, sőt volt egy weboldalam is ami ezzel foglalkozott, csak abbahagytam mert túl kevés embert érdekelt és én is váltottam vissza windowsra. nem ma kezdtem a szakmát Smile az első rendszerem a dos volt, utána a 98 és stb. még anno xp-s korszakban sokat használtam, főleg ubuntut és suse linuxot, de amikor kijött a win7, azóta már csak kiváncsiságból tettem fel egy-két napra, mert annyira bevált a rendszer. az ubuntu a unity óta nem tetszik, eléggé kezd rámenni a mac stilusra, de fele olyan jó sincs, még sokat kell fejlődnie. nem leszólni akartam a linuxot, mert a rendszer jó, a gond azzal van hogy túl kevesen használják ezért nincs meg a megfelelő szoftveres környezet. úgyhogy azóta is figyelemmel követem a linux világát és kiváncsi vagyok arra, hogy hová fejlődik.
keftui · 7 év
Mesant
- 2012. október 19. péntek, 19:02:41 "...a sebesség ugyanolyan hardvernél számottevően gyorsabb...", rosszul tudok lenni a Linux használók, fanok orbitális elfogultságától!
Windows-t használok, amióta eszemet tudom, de soha nem vettem magamnak azt a bátoságot, hogy csípőből ekézzek bármilyen oprendszert, progit, esetleg kijelentsem, ez a gyorsabb stb. mert azt az elvet vallom, mindenkinek szíve joga és ízlése, milyen rendszert, programot használ!
Tény, hogy a világon 1,11 % használ valamilyen Linux disztrót, ez önmagában megadja az alaphangot, mekkora elterjedése van Linux-nak!
Egy meglehetősen szűk réteg, arányukat meghaladó hanggal és vehemenciával! LOL

Edit: - a cikk jó, összeszedett, éjjel én is feltettem, de már most látom, néhány nap múlva törlöm! Wink
raczviktor · 7 év
hát nálam még eddig egy linux sem volt gyorsabb sem a winxp, sem a win7nél, sőt. ezeket a szépen csengő mondatokat tényleg csak a népszerűsítés kedvéért találták ki. mivel laptopom van, egyszerűen lezárom, ami 2-3 másodperces leállás, bekapcsolni pedig csak 1-2 másodperc, egy teljes restart is legfeljebb 10 másodperc. a linux, főleg az ubuntu meg egy csomót szöszölt, amíg leállt vagy elindult, nyomta a parancssort, mintha érdekelne hogy sorba kiírja mikor mit állít le.
inkább ne menjünk jobban bele ebbe a linux/windows/mac vitába mert sose lesz vége.
tborz · 6 év
Majd mikor valami exploreres ActiveX -es vírus miatt összeesik a Windows és az összes képeid dokumentumaid ott lógnak valahol a merevlemezen de a Windows telepítő csak annyit tud hogy format C és nem látja a fájljaidat
akkor előveszed a Linux live cd-t bebotolsz és lemented az adataidat, majd elgondolkodol hogy milyen jó a stabil vírusmentes Linux.
Hét év alatt azóta nem volt egy vírusom, adatvesztességem, és azt sem tudom mi az hogy új hardver telepítés egyszerűen minden működik.És ha a haver sír mert nem indul a gép csak tedd rá a Linuxos gépedre az adathordozóját és meglátod a csodát nem vesztek el az adatok.
A Windows még egy normális formázást sem tud emiatt van a lemeztöredezettség, folyamatos hízás, lopja az adataidat és kémkedik utánad. http://ubuntu.hu/ismerteto

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!