Linux - Megjelent a Linux Mint 14 Nadia végleges kiadása

A Linux Mint 14 a 3.5-ös verziószámú Linux Kernelt használja, és számos új funkciót, valamint frissített csomagokat tartalmaz. Annak ellenére, hogy a Mint az Ubuntu alapjaira épül; természetesen megtartotta az identitását, és a saját útját járja a fejlesztéseket illetően.


Ez az út meglehetősen sikeres, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a Distrowatch oldalán már hosszú-hosszú idő óta kibérelte a toplista első helyét. A Nadia az előző verziókhoz hasonlatosan továbbra is kétféle kezelőfelülettel jelenik meg alapértelmezetten.

Linux Mint 14 MATE:
A két kezelőfelület közül a MATE asztali környezete a konzervatívabb; és továbbra is követi a régebbi Gnome 2 felület szellemiségét, és értékeit. Az új Mint verzióban immáron az 1.4-es MATE verzió dolgozik, amely a fejlesztők szerint rendkívül stabilra sikerült.

Az 1.2-es verzióhoz képest jó néhány hibajavítást (Bluetooth, Dropbox, mate-keyring), és némi fejlesztést eszközöltek az új MATE esetében, amelynek az lett az eredménye, hogy a Gnome 2 által hozott hibák jelentős részét is kijavították. Az 1.4-et néhány új funkcióval is felvértezték, a cél a minőség és a stabilitás volt.


Linux Mint 14 MATE


Linux Mint 14 Cinnamon:
A Cinnamon viszont az újabb, a mai kornak megfelelőbb megjelenést célozza meg, és új fejlesztésű Gnome 3-ra épül. A Cinnamon esetében teljesen más volt a koncepció, mint a MATE esetében, itt az új funkciókat ill. a felhasználói élményeket helyezték előtérbe, és a cél egy modern megjelenésű de a klasszikus asztalt idéző kinézet volt. Éppen ezért a Cinnamon már támogatja a 3D gyorsítást valamint egyedi animációkkal örvendezteti meg a használóit.

Sajnos azonban a 3D gyorsítás miatt néhány videóvezérlővel gondok adódhatnak. És mivel egy új fejlesztésű asztali környezetről beszélünk, sajnos egyelőre még nem érte el azt a stabilitást, amit a klasszikus MATE. A fejlesztésben hatalmas lépést tettek előre, hiszen a Cinnamon 1.6-os verziója teljes mértékben támogatja a GTK 3.6 ill. a GTK3-as alkalmazásokat, valamint a frissített ikon témát a Faenza ikon csomagot is remekül kezeli.


Linux Mint 14 Cinnamon

Az 1.6-os cinnamon fejlesztési listája a teljesség igénye nélkül:
-2d session
-Alt+Tab fejlesztések (Ikonok, miniatűrök, ablak előnézetek)
-Hang applet (lemezborító, hangerő csúszka, némító gomb)
-Rácsnézet az Expo alkalmazás esetében
-"Tartós" munkaterületek (+ gombra kattintva az adott munkaterület fix-en marad újraindítás után is, sőt a munkaterületek elnevezhetőek, bekapcsoláskor megjelenik a munkaterület neve, így könnyen elkülöníthetjük, rendszerezhetjük a dolgainkat.)
-Továbbfejlesztett panel opciók (automatikus elrejtés késleltetése, panel magasság)
-Ablak gyorslista (felsorolja az összes ablakot, minden munkaterületen)
-Értesítés applet
-Nemo saját fájlkezelő a Nautilus helyett (A Nemo a Nautilus 3.4.2-es továbbfejlesztett változata, a Nautilus számos hibáját javítja, és jó néhány új funkciót is tartalmaz).
-MDM fejlesztések (a bejelentkező képernyő már támogatja a régebbi GDM2 témákat is, amelyekből több, mint 2000 van a Gnome Look oldalán.)


Munkaterület váltáskor a név megjelenik


Természetesen -mint, minden új verzió- ez is magával hoz néhány új témát, ill. kapunk egy pár új háttérképet is, valamint számos új verziójú programot találhatunk a szoftver Managerben.

Rendszer követelmények:
-x86 processzor (Linux Mint 64-bit futtatásához egy 64-bit processzorral rendelkező gép szükséges. Linux Mint 32-bit működik mindkét 32-bit és 64-bit processzorral rendelkező gépeken.)
-512 MB RAM (1 GB RAM ajánlott a zökkenőmentes működéshez)
-5 GB szabad lemezterület
-800×600 felbontású grafikus kártya
-CD/DVD meghajtó vagy USB port

A különböző változatokat az alábbi helyről tölthetitek le torrenttel:

Linux Mint 14 letöltése Mate asztali környezettel 32-bit:

Linux Mint 14 letöltése Cinnamon asztali környezettel 32-bit:

Linux Mint 14 letöltése Mate asztali környezettel 64-bit:

Linux Mint 14 letöltése Cinnamon asztali környezettel 64-bit:
Csevegés (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Kori · 7 év
Köszönjük Altrix a cikket! Smile

Üdv Kori
Altrix · 7 év
Szívesen Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!