Ubuntu - Jön az Ubuntu mobil változata

A visszaszámlálás lejárt a lepel pedig lehullt az Ubuntu mobil eszközökre szánt operációs rendszeréről, tehát lehetséges, hogy a mobiltelefon boltokban találkozhatunk a híres Linux alapú rendszerrel.


Az érdeklődés olyannyira nem volt csekély, hogy az oldal összeomlott a sok látogató hatására, ebből kifolyólag sem akkor került ki az üzenet amikor lejárt a visszaszámláló, hanem csak jó-pár perccel azt követően.

Mint kiderült az Ubuntu egy mobil eszközökre szánt rendszert fejlesztett ki, ami mind a felső illetve alsó kategóriás mobilok számára készült. A rendszert egy Google Nexus mobiltelefonon mutatták be, amin természetesen nem Android hanem az Ubuntu futott az új felhasználói felületével.

Az Engadget-nek sikerült is rátenni a kezét és beszámolójuk szerint a felület nagyban eltér az Android és iOS által nyújtott élménytől, sokkal inkább a Windows 8 táblagépen való használatához hasonló ahol a képernyő széléről érhetőek el a különböző funkciók.

A rendszerből nem hiányozhat a hangvezérlés sem és az Ubuntu saját áruháza is már fejlesztés alatt áll. Az áruházból elérhetőek lesznek online és natív alkalmazások is.

Hardver oldalról viszont jelenleg annyira nem biztató a dolog, ugyan is sem saját tervük, sem pedig megállapodásuk nincs jelenleg egy céggel sem. Az Androiddal rendelkező készülékek egyébként ugyanúgy képesek futtatni az Ubuntut, viszont a gyártót kéne valahogy rávenni, hogy utóbbit válassza. Persze megoldható lenne az is, hogy felhasználók utólagosan telepíthessék a rendszert (a Google Nexusra tervezik is hamarosan kiadni) , de ez a megoldás még sem az igazi.

Az Ubuntu abban reménykedik, hogy elsősorban a dolgozók körében terjed el a mobil rendszer, hiszen sok munkahelyen a szerverek illetve munkaállomások Ubuntut futtatnak, ami a mobil rendszerrel tökéletesen együttműködik.

Ubuntu for phones bemutató

De végül majd meglátjuk, hogy mennyire nyitott a piac még egy mobil rendszerre, és hogy továbbra is megmarad-e az emberek érdeklődése a rendszer iránt.

Kép forrása: engadget.com
Csevegés (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tomyyoe92 · 7 év
Na ennek nagyon örülök mert én is szeretem és haszálom az ubuntut Shy
Kíváncsi leszek :
Kori · 7 év
Érdekes lesz látni, hogyan hat ez majd az Android piaci részesedésére, ha valóban egy jó mobil rendszert raknak össze. Szerintetek? Smile
Ricsi99 · 7 év
Kiváncsi leszek az Ubuntu mobile verziójára Grin
A tesóm gépén van Ubuntu 12.10,viszonylag jó op.rendszer!!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!