Ubuntu Phone OS - Bemutatása

A Cannonical vállalat meglehetősen merész lépésre szánta el magát azzal, hogy a mobiltelefonos platformon az Android mellett próbál teret nyerni, mint szintén linux alapú, open source szoftver. Az Ubuntu Phone ugyanarra az alapra épül, mint az Ubuntu asztali ill. a szerver változata.


Az új OS ötvözi a vetélytársak rendszereinek előnyeit, de teszi ezt mégis oly módon, hogy egy teljesen egyedi felhasználói élményt biztosít. Pl. a Windows OS-hez hasonlóan itt sem lock, hanem üdvözlő képernyő található, ahol például megtekinthetjük, hogy hány új SMS-t kaptunk, mennyi elmulasztott hívásunk van, vagy mennyi tweet érkezett, mennyi friss tartalom elérhető telepített appokból.
A használat előtt a kijelzőt nem kell feloldani, hanem a különböző irányból végzett ujjmozdulatok azonnal az adott funkciót hívják életre mégpedig a következő módon:

Balról jobbra húzva az ujjunkat:
Ha kismértékben tesszük ezt, akkor megjelenik az asztali Ubuntuból ismerős Unity panelje, amely előre telepítve az alábbi elemeket tartalmazza (Facebook, Twitter, Skype, zene, játékok, stb.).
Ha hosszabban húzzuk az ujjunkat ebbe az irányba, akkor közvetlenül a telepített appok közé jutunk, és itt böngészhetünk a futó alkalmazásaink között is.Bal alsó sarokban levő gombot megnyomva:
Az alkalmazások úgy jelennek meg, mint az asztali Ubuntu DASH gombját megnyomva, ez egy teljesen testreszabható felület, itt találhatók az ismerősök, a kereső, ill. bármi, amit beállítottunk. Ezen a felületen oldalra lapozva tudunk pl. a leggyakrabban használt alkalmazások között lapozni.

Jobbról balra húzva az ujjunkat:
Vissza juthatunk az előző alkalmazásokhoz, keresésekhez.

Felső oldalt lehúzva:
Akárcsak az Androidnál, itt is a keresőt és az értesítési területet aktiváljuk. A kereső, mint az iPhone Shiri-je, minden kereséssel kapcsolatos szolgáltatást, oldalt, információt közöl a találati oldalon. Az értesítési területet aktiválva, majd a kék levél ikont megérintve és lehúzva tudjuk elolvasni az üzeneteinket.

Az alsó oldalt felhúzva:
Az éppen futó programok menüje érhető el. Pl. képet szerkeszthetünk.


Az Ubuntu Phone OS-hez természetesen jár az Ubuntu One szolgáltatás, amely segítségével az adatainkat könnyedén tárolhatjuk a "felhőben" és egyszerűen szinkronizálhatjuk azokat a PC-nkel.

Bár a Dalvik motor hiánya miatt a Google alkalmazásainak futtatása valószínűleg nem lesz lehetséges, mégsem kell a felhasználóknak aggódniuk, hiszen a natív (C/C++, OpenGL, QML,JavaScript) és a webes alkalmazások (a HTML5-ösök is) is futtathatóak lesznek. A Web App API segítségével a webes alkalmazások ugyanúgy viselkedhetnek, mint a natívak. A natív szoftvereket természetesen az Ubuntu Szoftverközpontjából lehet majd telepíteni az asztali változathoz hasonlóan.

A projekt weboldala szerint a telefonos Ubuntu hardverkövetelménye legalább 1 GHz-es ARM Cortex-A9 processzor, 512-1024 megabájt RAM és 4-8 gigabájt flash háttértár, a desktop mód azonban csak a high-end modelleken működik majd, amelyek négymagos ARM vagy Intel Atom processzorral, legalább 1 gigabájt memóriával és 32 gigabájt háttértárral rendelkeznek. A desktop mód nem más, mint egy desktop Ubuntu környezet az abban megszokott alkalmazásokkal, amely egér, billentyűzet, esetleg monitor csatlakozása után gyakorlatilag asztali számítógéppé varázsolhatjuk a mobilunkat.

A Cannonical természetesen a jövőheti Consumer Electronics Shown is bemutatja az Ubuntu Phone OS-t, hogy minél több mobilgyártót meggyőzzenek.

Szerény véleményem szerint -igaz még kezdeti stádiumban tart a fejlesztés- egy meglehetősen jól sikerült, könnyen kezelhető mobil oprendszert készített a Cannonical, amelynek lehet létjogosultsága, hiszen ötvözi a konkurensek előnyeit. Természetesen rengeteg múlik azon, hogy mennyire tudják majd megnyerni maguknak a mobiltelefon gyártókat.

Vizuális embereknek íme egy rövid videó az oprendszer működéséről:

Csevegés (eddig 6 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
kikkendoo · 7 év
jó lett a cikk Smile kíváncsi vagyok mennyibe fog kerülni
tomyyoe92 · 7 év
Wow Grin Szeretem az ubuntu-t ( 12.04-ig, mert a 12.10-es ben van pár hiba :/ ) De kiváncsi lennék az Ubuntu Phone-ra Grin
Altrix · 7 év
kikkendoo: Köszönöm, az árképzés még szerintem egy kicsit odébb lesz, ha találnak gyártókat, akkor eshet róla szó. Smile
Tomyyoe: Hát ezzel én is így vagyok, nekem sem annyira jött be a 12.10.
De kíváncsi lennék az Ubuntu Phone-ra Smile
Driver · 7 év
Szerintem is szuper cikk lett, nagyon kíváncsi vagyok rá és jó lenne kipróbálni, bár kétlem, hogy már fogok annyit várni amíg piacra kerül, mert a jelenlegi telefonom már nem mai darab és megérett egy cserére.
Ricsi99 · 7 év
Androidos telóra lesz Ubuntu OS?(tom,hogy még nem jelent meg!)
Altrix · 7 év
Lesz egy úgynevezett Ubuntu for Android, amit a tavalyi CES-en mutattak be, ez még az idei év derekán valószínűleg megjelenik. Ez gyakorlatilag egy Ubuntu asztallal fogja felvértezni az Androidot, mégpedig úgy, hogy egy dokkolóba állítva ugyanúgy használható egérrel és billentyűzettel mint egy asztali vagy mobil PC.
Íme egy video róla:

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (4)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!