Linux - Szinte lehetetlen Surface-re Linuxot telepíteni

Bár Redmond már előre jelezte, hogy az ilyen irányú próbálkozás hibavaló, mégis a szakértők megpróbálkoztak ennek ellenkezőjét bebizonyítani. Matthew Garrett, a Linux rendszerek egyik firmware fejlesztője is beismeri, hogy szinte lehetetlen telepíteni Linux-ot a Microsoft Surface táblagépre.


Alapvetően a próbálkozások azért hiábavalóak, mert a Microsoft, az UEFI Secure Boot rendszert arra használja fel, hogy lezárja a firmware-t, és csakis a saját maga által aláírt bináris kódjára korlátozza a táblagépe használatát. Redmond jelenleg senkinek sem szolgáltat aláírt UEFI binárisokat, így jelenleg senki sem tudja a Microsofton kívül használni a cég saját táblagépét.

"Sajnos a Microsoft egyelőre nem szolgáltat számunkra aláírt binárisokat, és maga a Windows, vagy a Surface sem tartalmazza ezt a kulcsot, így a Linux rendszerek képtelenek futni a Microsoft táblagépén." - írja Garrett blogjában.

A rendszer tehát jól vizsgázik a tekintetben, hogy bárminemű tetszőleges kódfuttatást végezzenek rajta, így mondhatni a Surface RT védelme teljes mértékben kitűnő. Persze a Linux tábor nem adja fel ilyen könnyen, és Garrett szerint ez az egész csak idő kérdése, hogy a Linux rajongók megtalálják a módját a probléma megoldásra.

Szóljatok hozzá a cikkhez és mondjátok el a véleményeteket! Smile
Csevegés (eddig 7 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mesant · 7 év
Hajrá fiúk! Nagy pofon lenne a Microsoft-nak!
Kori · 7 év
Hát nem lesz egyszerű dolog... Smile
tothjani · 7 év
Gondolom ez olyan mint a szolgáltatói mobil.
Tőlem veszed, ne másnál használd, igaz itt mindegy mert a Win 8 benne van az árában.
Meg értelme sincs mert valószínű azért a pénzért már elég jó hardvert lehet kapni amin a Linux eldöcög.
Persze hogy ez kinek kellene a fanatikusokon kívül?
Altrix · 7 év
Ez is egy vélemény. Én azonban úgy vagyok vele, hogyha veszek egy gépet, akkor hadd döntsem már el én, hogy milyen rendszerrel akarom használni. Nem támogatom az UEFI erre a célra történő alkalmazását (elvileg a kártevők elleni védekezésre találták ki), úgy gondolom, hogy a verseny és az open source mozgalom csak előre mozdítja a fejlődést.
Anonim felhasználó · 7 év
Ezt már álmomban kitaláltam. Mért, mit gondoltok, lenne érdeke Linuxot terjeszteni az MS-nek? Nem kell hinni az édesded kisgyerekes reklámoknak, mind félrevezetőek. Nem kell megvenni ezeket a gépeket, elvégre nevetségesen gyengék egy laptophoz képest, árban is röhejesek úgyszintén.
Kori · 7 év
A Microsoft csak azt szeretné, ha a saját táblagépén más operációs rendszerek ne fussanak. De szerintem ez érthető részükről...
Altrix · 7 év
Persze, ezt az Apple is megkísérelte Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)75 %
Nagyon jó (1)25 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!