Cinnarch - Letölthető a Januári fejlesztői változat

Az eddigi cikkeim témájában a Arch Linux, ill. a Cinnarch még nem szerepelt, ezért néhány mondat erejéig ismertetném a főbb tudnivalókat ezekkel a disztribúciókkal kapcsolatban. Az Arch egy kifejezetten közösségi disztró, egyszerű, letisztult, és a "ne bonyolítsuk túl" alapelvet követi. Mivel törekednek a minimalizmusra, ezért inkább a haladó felhasználók körében népszerű.


Fontos még megemlíteni, hogy az Arch gördülő kiadású disztribúció (Rolling Release Distro), amely azt jelenti, hogy folyamatosan elérhetővé teszik a legújabb frissítéseket, fő verziókat, így nem kell várni,-ha ezeket használni akarjuk- az új disztribúció megjelenéséig, hanem mindig a legaktuálisabb program-verziókat használhatjuk.

Az Arch azért is kedvelt a haladó felhasználók körében, mert telepítés után egy alaprendszert kapunk parancssoros kezelőfelülettel, és gyakorlatilag innen magunk építhetjük fel a rendszerünket igényeink szerint a tetemes csomagokból, amelyet a közösségi tárolókban érhetünk el.

A Cinnarch project az Arch egyszerűségét, letisztultságát próbálja meg ötvözni a Cinnamon grafikus felület modernségével, könnyű használhatóságával, és testre-szabhatóságával. A Cinnamon felület más, nagy sikerű disztribúciókban is elég közkedvelt gondoljunk csak a Linux Mint-re. Ezen kívül a Cinnamonhoz nagy mennyiségű téma áll rendelkezésre. Az Arch-al ellentétben a Cinnarch már egy használatra kész operációs rendszer.A Cinnarch 2013.01.23 újdonságai:

- Párhuzamos letöltés: A korábbi verzióiban a telepítő kb. 500 MB-nyi csomagot töltött le a telepítési folyamat alatt. Mivel a csomagok letöltése egymás után történt, ez meglehetősen hosszúra nyújtotta a rendszer telepítését. Az új verzióban azonban a csomagokat a telepítő már párhuzamosan tölti le, ezáltal csökkentve a letöltés időtartamát. Ezzel a módszerrel a pacman csomagkezelő, egy 12 Mbps sebességű nettel 4-6 perc alatt le tudja tölteni az összes csomagot.
-Automatikus "tükör" választás: A telepítés végén az 5 leggyorsabb Arch tükörszerver kerül beállításra. Ezáltal a frissítési folyamat a lehető leggyorsabban zajlik majd le.
-Biztonságos telepítés: Sajnos a gördülő disztribúcióknál előfordulhat, hogy a tárolóból letöltött csomag telepítés során vagy letöltéskor megsérül, összeomlik. Így
a fejlesztők a legszükségesebb csomagokat egy külön "fagyasztott" tárolóba teszik, amelyet egy héten csak egyszer frissítenek, hogy az új verziókból fakadó hibákat kiküszöböljék.
-Török, Szerb, Holland nyelvi támogatás
-Teljes magyar nyelvű CLI telepítő
-Néhány új csomag (whois, dnsutils, netcfg)
-A kurzor téma váltásakor jelentkező Cinnamon hiba kijavításra került
-Qt programok stabil megjelenítése Cinnamon alatt
-Új háttérképek
Cinnarch 2013.01.23-ban található szoftverek verziói a teljesség igénye nélkül:
-linux 3.7.3
-xorg-server 1.13.1
-gnome 3.6.2
-cinnamon 1.6.7 (patched)
-nemo 1.1.2
-pacmanXG 4.13.12

A Cinnarch 2013.01.23 letölthető az alábbi helyről:


Figyelem! Fejlesztési célú verzió, használata éles rendszeren nem ajánlott!
Csevegés (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tomburger · 6 év
Egész jól néz ki! kicsit androidos hatású a kinézete.
Kori · 6 év
Igen tényleg kicsit olyan a feelingje... Smile
yakkodori · 6 év
Már aszittem az Ubuntu újabb téridő ugrásának lehetek tanúja.
Anonim felhasználó · 6 év
Számomra még ez az egyszerű distro is lekörözi az Ubuntu mostani asztali környezetét. Unity, undorító.
Magyar88 · 6 év
Ubuntu mentes vagyok egyszer próbáltam az is sok volt belőle. Grin

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)75 %
Nagyon jó (1)25 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!