Linux - Elérhetővé vált a biztonságos indítókulcs UEFI-s gépekre

Az év elején írtunk róla, hogy a Linux közösség minden módszerrel azon dolgozik, hogy elkészítsen egy biztonságos indítókulcsot, melynek segítségével azokra a gépekre is könnyűszerrel telepíthetőek lesznek Linux disztribúciók, melyeken az UEFI által biztosított Sucure Boot technológia futott.


James Bottomley, aki a biztonságos indítókulcs elkészítésének projektjén dolgozott múlthét pénteken bejelentette, hogy végre elérhetővé vált a Linux felhasználók számára az a bootloader, mely már képes a Secure Boot technológiával együttműködni, és ezzel pedig megnyitva az utat az olyan gépeken történő Linux telepítésnek, melyeken eredetileg Windows 8 volt megtalálható, valamint a Secure Boot be volt kapcsolva.

Bottomley szerint a szükséges fájlok a Microsoft digitális aláírás vannak ellátva, melyeket a szoftveróriás múlt hét szerdán tett elérhetővé a Linux közösségnek, akik ezután természetesen rendesen letesztelték a kapott fájlokat. A Linux közösség által közzétett PreLoader.efi és HashTool.efi fájlok segítségével (EFI/BOOT/ könyvtárba kell bemásolni őket!) lehetővé válik, hogy a felhasználók azok használata során egy újabb bootloadert hozzanak létre, melyet első körben nyugtázniuk kell, hogy az általuk futtatott Linux disztribúció biztonságos.

Ha ez megtörténik, akkor a firmware-ben a hash fájl eltárolódik, ezután pedig indíthatóvá válik bekapcsolt Secure Boot mellet is kedvenc Linux változatunk. Szerencsére ezt csak egyszer kell a felhasználóknak elvégezniük, nem pedig minden rendszerindításnál. A Linux felhasználóknak a közzétett fájlokon kívül, még egy USB meghajtóról indítható képfájlt is használhatnak. Bottomley egyébként arra kér mindenkit, hogy aki csak tudja tesztelje le a loadert a saját disztribúciója esetén is mivel nem biztos, hogy az minden Linux változat esetében használható.

Szóljatok hozzá a cikkhez és mondjátok el a véleményeteket! Smile
Csevegés (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Phoenix · 6 év
Helyesírási hiba : Sucure Boot Cool
Akkor már lehet Surface-re telepíteni?
Bár én nem használok Linuxot, de érdekel a téma.
Kori · 6 év
Egyelőre nem tudni, de mivel a fájlokat a Microsoft tette elérhetővé így lehet, hogy a fájlok nem tartalmazzák a Surface RT firmware bináris kódját, mellyel ez is megvalósíthatóvá válhat. (Vagy igen. Ezt le kellene tesztelni, hogy megtudjuk.) Legalábbis szerintem.
yakkodori · 6 év
Akinek van Surface írja már meg legyen szíves! Esetleg egy komplett teszt cikket. Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (3)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!