Ubuntu for Tablets - Ubuntu táblagépekre

Az Ubuntu for Tablets -akár csak az Ubuntu Phone OS- nagyrészt az asztali gépekre szánt Ubuntu kódbázisára épül, viszont az érintőpaneles használatra is igen nagy hangsúlyt fektettek. Ebből adódóan az operációs rendszer nem igényel hardveres gombokat.


Sőt a koncepció szerint a tartalomnak kell uralnia a képernyőt, ezért a kezelőfelület csak a felhasználó kívánságára jelenik meg, az alsó sávból felhúzva. Az Ubuntu tabletekre szánt oprendszere remekül illeszkedik az Ubuntu családba (asztali/telefonos/tablet), mind kinézetében, mind pedig a kezelés módjában.

Az Ubuntu tabletes operációs rendszerének a legnagyobb előnye a mobilos változattal szemben, hogy egy időben akár több alkalmazást is használhatunk egymás mellett, így a tabletet valódi multitasking képességgel ruházza fel. Pl. skype-olás közben, akár dokumentumot is szerkeszthetsz, vagy twitterezhetsz is. Vagy például két alkalmazást egymás mellett futtatva, tartalmakat húzhatunk át az egyikből a másikba.


Az operációs rendszer támogatja a több felhasználós bejelentkezést -a bejelentkező képernyő az asztali Ubuntu LightDM-jére emlékeztet-, és a teljes tartalom titkosítást, ezáltal magas szintű vállalati felhasználásra (orvosi, katonai, fejlesztési)is alkalmas.


A kedvenc alkalmazásainkat elérhetjük az Ubuntu Phone OS-ből megismert oldalsávokról. A kezelése szintén megegyezik azzal, akár csak a felső menüsorban található kereső és beállító panelé. A kereső a találatokat összesítve, kategorizálva jeleníti meg, így a keresett személynél nem csak az e-mail címe és a telefonszáma jelenik meg, hanem a Facebookos és Twitteres adatai is. A zene keresésekor -ahogyan az asztali Ubuntu esetében is- nem csak a helyi tartalmak, hanem az online tartalmak között is keres, ami rendkívül hatékony.

Az Ubuntu Tablet egyik erőssége a webes alkalmazások kezelése. Elérhető a Facebook, Twitter, Gmail, Spotify ill. a Google Maps is a telepítés után. De természetesen a szoftverközpont segítségével más tartalmak is letölthetőek.

A képnéző alkalmazás segítségével egyszerűen lehet fotókat megosztani -akár felhő alapú szolgáltatással is-, és szerkeszteni. A használata hasonló, mint az Ubuntu Phone OS-nél, az alsó sávot felhúzva tudjuk a képet megosztani és szerkeszteni. A tabletes oprendszernél is elérhető a dátum, vagy egyedi albumok szerinti rendezés is.

Az Ubuntu Tablet segítségével képesek vagyunk hanggal vezérelni a táblagépünket. Hasonlóan az asztali Ubuntu HUD alkalmazásához, itt is elérhetjük a fontosabb menüpontokat -immár akár hangvezérléssel is- anélkül, hogy keresgélnünk kellene azokat.


Az Ubuntu Tablet hardver igényei a következők:
Belépő szint:
- Dual-core Cortex A15 processzor
- 2 GB memória ajánlott
- 8 GB-os Flash tároló
- 7-10 colos kijelző
- 4 ujjas támogatású kijelző
- Nincs teljes asztal támogatás

Prémium szint:
- Quad-core A15 or Intel x86 processzor
- 4 GB memória ajánlott
- 8 GB-os Flash tároló
- 10-12 colos kijelző
- 4-10 ujjas támogatású kijelző
- Teljes asztal támogatás

Mark Shuttleworth bemutatja az Ubuntu for Tablets-t:


Zanzásított változat az Ubuntu for Tablets képességeiről:


Forrás: ubuntu.com

Szóljatok hozzá a cikkhez és mondjátok el a véleményeteket! Smile
Csevegés (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Driver · 6 év
Hát ez elég ütősen néz ki. Grin
Altrix · 6 év
Másrészt, szerintem nagyon jól kitalálták a koncepciót, és tök jól sikerült a különböző platformokon az egységes kinézetet kialakítani. Smile
Mesant · 6 év
Ezt a fél ablak koncepciót hogy találták ki? Wink
tomasss · 6 év
Mesant.Ez nem olyan Windows 8-as feeling?Smile
Mesant · 6 év
pliss Bingo! Grin

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)50 %
Nagyon jó (1)50 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!