Firefox - Hivatalosan is letölthető a Firefox 19 végleges változata

A böngésző 19-es számot viselő változata Február 19.-én került fel a cég FTP szerverére, azonban a legtöbb felhasználó inkább megvárta, míg az új változat felkerül a megbízható frissítési csatornára. Az FTP-re felkerült böngészőt később a frissítési csatornán keresztül is közzétette a Mozilla a felhasználóknak.


A Firefox 19 legnagyobb újdonsága az új PDF-olvasó, mely eredetileg a böngésző 18-as verziójának utolsó bétájában (RC) még megtalálható volt, azonban annak instabilitása miatt a cég inkább jobbnak látta, ha ezt az újdonságot egy kicsit később teszik majd elérhetővé a végfelhasználók számára.

Csaknem egy hónap telt el a Firefox 18 kiadása óta, és a Firefox szakembereinek végre sikerült megoldani a PDF-olvasó instabilitási problémáit, így azt a stabil 19-es változatban már elérhetővé is tette a Mozilla. Az új PDF-olvasó teljesen integrálásra került, így nincs szükség semmilyen beépülő modulra ahhoz, hogy a felhasználók PDF-fájlokat tudjanak megtekinteni a böngészőjükön keresztül.

A PDF-fájlokat ezentúl tehát a Firefox is könnyűszerrel tudja kezelni, mint ahogy az már a Google Chrome-ot használók számára egy jó ideje elérhető, azonban jobb később, mint soha. Végre kedvenc tűzrókánk is gazdagodott ezzel a tudással.

Bizonyára sokan örömmel fogadják az új funkciót, mivel így nem kell külön plugint telepíteniük böngészőjükre, melyek köztudottan erősen támadhatóak, ráadásul vissza is foghatják böngészőnk teljesítményét. A jól ismert PDF-kezelő alkalmazások is nyugodtan leválthatóak, így a böngészőt használva nincs szükség a sokak által kedvelt Adobe Reader-re sem.

Az új PDF-olvasó ráadásul HTML5-re és JavaScript-re íródott, így az jóval biztonságosabb is. Természetesen a beépített PDF-olvasó nem olyan sokoldalú, mint például az Adobe szoftvere, azonban a legtöbb felhasználó számára elegendő tudással rendelkezik ahhoz, hogy megfelelően tudják megtekinteni a PDF-fájlokat böngészőjükben.

A népszerű Adobe Reader elhagyása pedig még egy plusszal rendelkezik, hiszen köztudottan a cég szoftvere a világ legjobban támadható szoftverei között található, így operációs rendszerűnket is megvédhetjük a hackerek támadásaitól, melyek a szoftverben lévő biztonsági réseket használhatják ki.

Az új verzióba természetesen rengeteg hiba- és teljesítményjavítás is került, mellyel a cég szerint a böngésző indulási ideje is jelentősen lecsökkent, de sajnos jelentős újdonságokat és fejlesztéseket ezúttal is csak a fejlesztők kaptak. A Firefox 19 elérhetővé válásával a béta, az aurora, és a nightly csatornára is felkerültek az új, tesztelésre szánt böngészőverziók. (Firefox 20.0; 21.0; és 22.0.)

A böngésző 19-es változatának beszerzéséért a frissítési csatornáról történő beszerezés esetén, kattintsunk a gyorsindító Firefox fülre, majd a "Súgó/A Firefox névjegye" lehetőséget válasszuk! Ekkor a frissítés letöltődik a számítógépünkre, majd a böngésző újraindítása után már érvénybe is lépnek a változások.

A Firefox 19 hivatalos kiadása letölthető a Mozilla oldaláról ide kattintva:

Szóljatok hozzá a cikkhez és mondjátok el a véleményeteket! Smile
Hozzászólások megtekintése (eddig 7 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Phoenix · 8 év
Az elején csodálkoztam, hogy a bétában benne van a PDF-olvasó.
Kori · 8 év
A Firefox 18 utolsó bétájában még megtalálható volt, de a végleges változatba nem került be. De szerencsére a Firefox 19 végleges változata már megkapta az újdonságot és szerintem nem egy rossz döntés a cég részéről, hogy a böngészőben ezt elérhetővé tette. Smile
Kori · 8 év
Furcsa, mert nekem nem csinálja... Próbáltad újratenni a böngészőt, úgy hogy eltávolítod teljesen mindennel együtt, majd a 19-es verziót rakod fel? Lehet segít, mert gondolom a 18-as böngészőn keresztül frissítetted a Fox-ot 19-re.... Egy próbát megér.
Kori · 8 év
Nem tudom mi okozhatja a problémát, de ha oldalunknál van a forrása, akkor amint lehet javítjuk.
Driver · 8 év
Én sem tapasztaltam ilyen gondot. Az oldal általában akkor dob ki ha máshonnan is bejelentkezel (egyszerre csak egy helyről léphetsz be).
Mikeee · 8 év
Aki pl megszokta az adobe readert vagy más (pdf exchange viewer esetemben) pdf nézegetőt, egyszerű kikapcsolni a beépítettet. Firefox gomb/beállítások/alkalmazások/hordozható dokumentumformátum (pdf) és válaszd az "xy program" használata (firefoxban) azaz az utolsó előtti lehetőséget.
tomburger · 8 év
Én feleslegesnek tartom ezeket a gyakori frissítéseket, ez nem a minőség jele, sokkal inkább kapkodás. És mostanság olyanok ezek a frissítések, hogy semmit nem is veszek belőle észre. PDF olvasásra a Chrome ugyan úgy tökéletes, szerintem még gyorsabb, mint az Adobe Reader.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

melyon, miki50, M@rdel
  • 6 Vendég
  • 239 Tagok ma
  • 4 Szülinapos
  • 19,448 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!