Linux - Linux kernel 3.8 újdonságai

A 3.8-as kernel verzió talán nem hoz annyi újdonságot magával, mint a korábbi változatok, azonban tartogat néhány jelentős újítást a felhasználók számára.Nézzük a legfontosabbakat:

Intel 386 processzorok támogatásának megszűnése:
Az ugyebár közismert, hogy Linus Torvald több, mint húsz évvel ezelőtt, éppen egy 386-os gépen kezdte el kifejleszteni a Linuxot. Viszont a 386-os architektúra felett már eléggé eljárt az idő (1985-ben kezdték gyártani), de tény, hogy az Intel 80386-os annó jelentős mérföldkő volt, hiszen ez volt az Intel x86-os processzor-családjának első 32 bites tagja, a valós és védett üzemmódja mellett rendelkezett virtuális üzemmóddal, amely lehetővé tette a szegmentált és lapozó memóriakezelést.
Azonban egy korszak véget ért, a 3.8-as kernel már nem fog futni ezeken a processzorokon, a 486-os processzorok támogatottsága egyelőre nem szűnik meg.Új "SSD barát" fájlrendszer az F2FS:
Ez az új fejlesztés a 3.8-as kernelben debütál. Az F2FS (Flash-Friendly File System) kifejezetten a Flash Translation Layerrel rendelkező háttértárakhoz fejlesztették a Samsungnál (Pendrive-ok, memóriakártyák, SSD-k). Bár a linux sokféle F2FS-hez hasonló fájlrendszert is támogat (LogFS, JFFS2, UBIFS), sajnos ezek nem mindig működnek tökéletesen az SSD-n. Az F2FS copy-on-write segítségével ír, viszont az ext4-gyel ellentétben nem próbál töredezettség-mentesen rögzíteni, ami az SSD-n nem is létfontosságú, hiszen, mivel nincsenek mozgó alkatrészek, a szekvenciális és a véletlenszerű visszaolvasás között nincs lényegi különbség.

Btrfs és Ext4 fájlrendszerek hatékonyságának javítása:
A Btrfs fájlrendszer, az Oracle egy kísérleti stádiumában levő fájlrendszere. A 3.8-as kernelben megjelent egy gyors eszközcserét lehetővé tevő "replace" képesség, így a korábbinál lényegesen gyorsabban mozgathatjuk át az egyik meghajtó tartalmát egy másikra. Mivel ez egy kisérleti fejlesztés, ezért alkalmazása éles rendszeren nem ajánlott.
Az Ext4-es fájlrendszer esetében a kisméretű állományok, illetve inode-ok kezelését illetően történt finomhangolás. A lényeg a következő: Az Ext4-es fájlrendszernél minden fájlhoz tartozik egy úgynevezett inode, amely tárolja a fájl attribútumait (méret, létrehozás dátuma, tulajdonos, stb.), viszont adatot nem tárol.
A mérete alapértelmezés szerint 256 byte. viszont ezt a helyet nem mindig használják ki teljesen, és ez több millió inode esetében bizony helypazarlással jár.
Ezért az új fejlesztésben a nagyon kis fájlok tárolására nem használnak inode helyet, ugyanis a kis fájlok és az inode-ok egy azon blokkban tárolódnak. Ezzel a megoldással átlagosan 1-3%-nyi lemezterület megtakarítható.

3D-s Nvidia meghajtó:
Az új kernel lehetővé teszi, hogy működjön a 3D gyorsítás az Nvidia chipekkel rendelkező vga vezérlőkben. Az új megoldás előnye az, hogy a GeForce chippel rendelkező felhasználóknak már nem kell semmilyen külső drivert telepíteniük, vagy konfigurálniuk a 3D gyorsítás működéséhez, hiszen a kernelbe épített Nouveau driver ezt alapból lehetővé teszi.RAID 6 fejlesztések:
Fontos kiemelni, hogy az új fejlesztés a RAID 6 kötetek kezelését lényegesen meggyorsítja az újabb generációs processzorokon azáltal, hogy az egy folyamatokhoz tartozó kódokat és adatokat a memóriában egymáshoz közel helyezi el a memória menedzser.

További részletek a Change Log-ban.
Csevegés (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tomyyoe92 · 6 év
Na, ezeket jó hallani Smile Wink
Davenatic · 6 év
Na ez végre egy jó hír Grin

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (4)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!