Intel - 20 éves az Intel Pentium

Szerző: Driver
Vissza nézve 20 év rengeteg idő, az életben is, az informatikában pedig gigantikusan sok. Az 1993. március 22-én útjára indul Intel Pentium P5-ös chipje a mai szemmel már nevetségesnek is mondható, hiszen mindössze 60 illetve 66 Mhz-es órajelével manapság nem sokra mennénk.


A P5-ös jelzés nem másra utalt minthogy ez az ötödig generációs x86-os chip volt, 16W-os TDP-vel (Thermal Design Point), 3.1 millió tranzisztorral rendelkezett és 800 nanométeres gyártástechnológia felhasználásával készült. Csak összehasonlításképpen egy mai Intel Ivy processzor 22 nanométeren készül és 1.4 milliárd tranzisztora van.

A korai Intel processzorok azonban akkoriban nem rendelkeztek semmilyen különleges fölénnyel a konkurenciával szemben egészen az Intel Pentium 3-ig mely már a konkurencia AMD illetve Cyrix-et is képes volt megszorongatni.

Az Intel Pentium 4-es processzor azonban már egyesek szerint visszafejlődés volt, mivel úgy tervezték, hogy magas órajelen fusson ami nagy hőtermeléssel járt, a valós teljesítmény rovására. Ezért nagy és hangos hűtésre volt szükség, ami viszont az AMD malmára hajtotta a vizet az akkor sikeres Athlon termékcsalád részére.

Egy 1994-es Intel Pentium reklám

Később viszont sikerült újra egyenesbe jönni a Pentium D azaz kétmagos processzoraival melyek leginkább notebook-okban találhatóak meg még ma is. Persze szerepe egy kicsit átalakul ugyanis a belépő szintű Celeron mellet foglal helyet a Pentium is. Mára a felsőbb kategóriát az Intel kínálatában az "i" termékcsalád jelenti.

Forrás: TechSpot
Hozzászólások megtekintése (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
yakkodori · 10 év
Szeretem ezeket a régi reklámokat..a magyarokat kivéve. Grin
Driver · 10 év
Én is így vagyok ezzel, fura látni mennyire más volt akkor minden. Most például eléggé el kapott a Retro hangulat és már nyüstölöm a DOS-t illetve a Windows 3.1-et, persze azt hozzátenném, hogy előtte még életembe nem használtam őket (nem is volt rá lehetőségem), de pótolom a hiányosságom. Smile
WindowsFan · 10 év
Az első általam használt számítógépben egy Intel Pentium III processzor volt. az oprendszer a Windows 95. Az is egy kor volt, szerettem. Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 2 Vendég
  • 17 Tagok ma
  • 4 Szülinapos
  • 21,246 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!