Ubuntu 13.04 Beta - Megjelent

Nézzük, hogy milyen újdonságokat tartogat a nemsokára megjelenő Ubuntu 13.04-es verziója.
Először a "motorháztető alatti" módosításokról ejtek szót. Az új Ubuntu -mint az többnyire lenni szokott-, egy új verziójú Linux kernelre épül, nevezetesen a 3.8.0-16.26-os verzió számúra. A látványért a Gnome 3.6-os verzió felel, a 6.12-es Unity-n keresztül.


Ha már Unity, akkor nézzük a vele kapcsolatos főbb újdonságokat.

-Unity felületet érintő változások:
-Egyszerűbb váltás az adott alkalmazás két vagy több megnyitott ablaka esetén: Ha egy alkalmazáson belül két vagy több megnyitott ablak érhető el, választhatunk a megnyitott ablakok között úgy; hogy az alkalmazás Unity-s ikonjára jobb egérrel kattintva a felugró gyorslistában megjelennek a megnyitott ablakok, és ezek közül egérrel választhatunk. Ez a módszer egérgörgővel is működik, ami nagyon hatékonnyá és gyorsá teszi az ablakok közti navigációt.


-Új stílusú kikapcsolás, kijelentkezés, és felfüggesztés gombok.


-Új, modernebb ikonok a Unity indítópanelén (DASH, animált munkaterület-váltó, Szoftver központ, Frissítéskezelő, Nautilus)
-Az új munkaterület váltó immár animált, és az ikonon látható, hogy melyik munkaterületen dolgozunk. A Rendszer beállítások/megjelenés alatt le is tilthatjuk az indítóról a munkaterületváltó ikonját.-Megjeleníthető/letiltható asztal ikon az indító sávról.
-Új ablak animáció
-Az indítópanel ikonjainak mérete immáron nincs lekorlátozva minimum 32 pixelre, például nagyobb felbontású monitorok esetén, akár ettől jóval kisebb méretet is beállíthatunk egészen 8 pixeltől.


-DASH változások:
Egy korábbi cikkemben leírt változtatásokat egytől-egyig beépítették a beta verzióba.
-Új DASH ikon az indítón.
-Új lencse ikonok.
-Lebegő gördítősáv a DASH-ban.-Gyorsabban működő keresés és megjelenítés, a jobb egérgombos előnézetesk is gyorsabban működnek.
-Új, hibatűrő keresési algoritmus (elgépelés esetén is nagyobb eséllyel kapunk találatokat).
-Az online fiókok beállításánál lehet engedélyezni ill. tiltani, hogy a DASH lencsék mely fiókok adatait jelenítsék meg.


-Egyéb változások:

-Sync menü: A februárban bemutatott Sync menü szintén beépítésre került. Egyelőre az Ubuntu saját felhő alapú szolgáltatása az Ubuntu One támogatott, de a későbbiekben valószínűleg más népszerű felhő szolgáltatások is integrálásra kerülnek, pl. a Dropbox.
-Új Bluetooth indikátor.-Csökkent memória használat. Emlékezzünk rá, hogy a 13.04 fejlesztését megelőző UDS-en ez volt az egyik fő megvalósítási cél.
-Az Intel SNA (grafikus vezérlő, amely javítja a X.Org teljesítményt 2D alkalmazásoknál) alapértelmezetten be van kapcsolva.
-A LibreOffice kapott egy globális menüt, és a HUD támogatását is megoldották.
-Javított több monitoros megjelenítés.
-13 új közösségi háttérkép.
-Számtalan hibajavítás.


Rendkívül fontos újdonság az, hogy a Cannonical úgy döntött, hogy a 13.04-es verziótól kezdve a felére csökkentik a nem LTS kiadások támogatási idejét. Ez a változás természetesen nem fogja érinteni a régebben kiadott verziókat. Tehát az LTS verziókon kívül, ezután már csak 9 hónap terméktámogatás jár az Ubuntu verziókhoz.
A másik szintén nagy volumenű -bár leginkább csak a fejlesztőket érintő- hír, hogy az Ubuntu fejlesztői verziója rolling disztribúció, vagyis gördülő kiadás lesz, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fejlesztők az új kiadások esetében is folyamatosan megkapják az új csomagokat az egész disztribúció frissítése nélkül.

Ubuntu 13.04-ben megjelenő szoftverek a teljesség igénye nélkül:

-Totem 3.6.3
-Nautilus 3.6.3 (emlékezzünk rá, hogy az előző Ubuntu verzióba ez nem került be, ott a 3.4-es verzió volt az alapértelmezett)
-Firefox 19.0.2
-Thunderbird 17.0.4
-LibreOffice 4.0.1
-Ubuntu szoftverközpont 5.6.0
-Transmission 2.77

Az Ubuntu 13.04 végső kiadása 2013 április 25-én jelenik meg.Az Ubuntu 13.04 Beta letölthető az alábbi helyről:


Figyelem! Fejlesztési célú verzió, használata éles rendszeren nem ajánlott!
Forrás: webupd8
Csevegés (eddig 7 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tomburger · 6 év
Nagyon jól néz ki, igen megnyerő, de nekem eddig még nem vált be az Ubuntu. Valamilyen technika probléma (szerintem driverhiba) miatt nagyon lassú volt. Lehet ha kész lesz a végleges kipróbálom.
Altrix · 6 év
Mindig érdemes egy új verzióval próbát tenni, mert folyamatosan fejlesztik, és javítják a hibákat Smile
Kori · 6 év
Remek cikk lett Altrix! Majd felteszem holnap egy próbára a Windows 8 Blue mellé... .)
Altrix · 6 év
Köszönöm szépen, bár többnyire fordító munka volt Smile
yakkodori · 6 év
Windows 8 alatt elindul? VICC volt.. Grin

Nekem a Sabayon tetszik abba van videókártya driver szép nyitás és jó tartalom. Az Ubuntu Ultimate verzióban pedig minden van ami kellhet.
Altrix · 6 év
Hát azért az alap Arch sem a felhasználó-barátságáról híres, inkább a haladóknak ajánlható, viszont tény, hogy az utolsó "szögig" konfigurálható a telepítéskor a kívánt összetevők listája. Viszont a Cinnarch kezdőknek is bátran ajánlható.
Altrix · 6 év
Ígéretes Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!