uTorrent biztonsági hibák javítása qBittorentre való átállással

Utolsó módosítás 9 hó
SkynetBeküldve 9 hó
uTorrent biztonsági hibák javítása qBittorentre való átállással

uTorrent sebezhetőség
A legnépszerűbb torrent kliensben, az uTorrentben súlyos biztonsági rést fedeztek fel, mely adataitok ellopásához, és gépetek megfertőződéséhez vezethet, ezért javasolt a kliens mielőbbi cseréje. Az uTorrent helyett a qBittorrentet (Letöltés) ajánljuk, melynek felülete nagyon hasonló, viszont sokkal megbízhatóbb. A korábban letöltött torrenteket könnyedén átvihetitek az új kliensbe, ehhez az alábbi leírás nyújt segítséget.

Jelen wiki cikk azoknak nyújt segítséget, akik uTorrent kliensről qBittorrent kliensre szeretnének váltani.

FIGYELEM!
Csak utorrentről qBittorrentre váltás lehetséges, másik programot nem támogat és visszafelé nem kompatibilis.

Első lépésként értelemszerűen telepítsük a qBittorrentet, majd a töltsük le a konvertert a következő linkről:


Ha megvan a program, akkor a következő lépéseket kell elvégezni:

1. Zárjuk be mindkét klienst.
2. Tömörítsük ki a programot.
3. Nyissunk egy parancssort az adott mappában. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy a mappában a SHIFT nyomva tartása mellett jobb egérgombbal klikkelünk egy üres helyre, majd Rámegyünk a Parancssor nyitása itt opcióra. Windows 10-nél itt valószínűleg már PowerShell fog megjelenni, de nekünk az is megfelel.
3.a Ha PowerShell opció van, akkor írjuk be az adott ablakba, hogy cmd és enter, ezáltal a parancssori kódokat tudjuk beírni.
4. írjuk be a következő parancsot:

Idézet:
ut2qt.exe "%APPDATA%\uTorrent\resume.dat" "%LOCALAPPDATA%\qBittorrent\BT_backup"


(Ha portable uTorrentet használsz, vagy szándékosan más útvonalat állítottál be az uTorrent beállításainak tárolásához, akkor értelemszerűen a fenti parancs nem fog működni. Ebben az esetben az általad használt útvonalakat kell megadnod.)

5. Várjuk meg, míg a program lefut és készen is vagyunk.


Ezzel átmentettük az összes torrentet uTorrentből qBittorrentbe anélkül, hogy minden egyes torrentnek meg kellett volna adnunk a helyét, vagy le kellett volna ellenőriznünk.
Ajánlott még a Beállítások-->Kapcsolat-->Kapcsolati korlátoknál, illetve ugyanígy a Bittorrent résznél a Torrent ütemezésnél beállítani az értékeket. [/spoiler] nyújt segítséget. Továbbá érdemes a qBittorrent beállításait a képen látható módon megváltoztatni, hogy ne korlátozza az egyszerre futtatható torrentek számát. Aki a fentiek ellenére továbbra is az uTorrentet szeretné használni, saját felelősségére megteheti. A qBittorrent topikjának belépés után a "Márciusi update első híre végén megtalálja.

Forrás: nCore főoldal
opus25Beküldve 9 hó
Skynet

Nincs véletlen egy helyes bellítás leírás értelmezhető magyar kiadásban a qbittorenthez?
Használhatót eddig nem találtam, itt egy kicsit másabb azért mint az utorrent beállításai voltak.

Nagy kedvencem mostanság ezek a biztonsági rések, úgy csinálnak, mintha eddig nem az törte volna föl a gépeket aki nem is akarta, a torrent oldalak meg nem tudom mit hisztiznek, mikor tele vannak sebezhetőséggel, az utorrent aztán sokat már nem nyom a latban, úgy csinálnak mintha valami NASA titkosítási projectet hajtanának végre a nagy bűnözés közepette.
Opus25

Van , csak be kellene lépned az fenti forrás oldalra és ott le van írva a teljes beállítás a wikiben . Smile
Öööööö , vagy másoljam át ide vacsora után , sokkal később ?
SkynetBeküldve 9 hó
qBittorrent - a legfontosabb beállítások

(Tagolom, mert másképpen nem ér bele a karakter korlátozás miatt.)

A qBittorrent egy teljesen ingyenes, nyílt forráskódú, egyszerű torrent kliens, ami minden főbb operációs rendszeren elérhető, mint például Windows, Linux alapú operációs rendszerek, OSX/macOS, FreeBSD rendszereken.

Megalkotói azért keltették életre, mert az eredeti uTorrentet felvásárolta a BitTorrent Inc., és a fejlesztések olyan irányt vettek, amely sokak nemtetszését váltotta ki, a profitorientált szemlélet következtében rengeteg reklám, szponzorált tartalom jelent meg az uTorrentben, ezzel együtt pedig évről-évre különböző sebezhetőségek bukkantak fel benne (flash exploit, adware, bitcoin miner és egyéb malwarek).

A qBittorrent non-profit kezdeményezés és teljesen nyílt forráskódú, így a fejlesztők egyre népesebb tábora a használók igényeinek megfelelően fejlesztheti a szoftvert, egy háttérben álló pénzügyi osztály nyomása nélkül.

A qBittorrent megjelenésében és működésében szándékosan hasonlít az uTorrenthez, mert ezzel akarják segíteni a váltani kívánó felhasználók dolgát. Portot nyitni, a kapcsolatok számát beállítani, alapértelmezett letöltési helyet megadni stb. nagyjából ugyanúgy kell, mint uTorrentben, ám a következőkben a legfontosabb beállítások elvégzésének menetét ismertetjük, ábrák segítségével.

Van már néhány specifikus wiki szócikk is a beállításokról:
torrentek áthozása uTorrentből (fent olvasható),
Port, DHT beállítás (5, 6 posztban olvasható),
RSS feed beállítás

1. Alapértelmezett letöltési hely megadása, fájlok helyének lefoglalása és .qB! kiterjesztés használata félkész fájloknál:

Mindent a képen látható módon ajánlott beállítani, természetesen a mentési helynek azt a meghajtót vagy mappát add meg, ahová a torrenteket szeretnéd letölteni.

A .qB! kiterjesztés hozzáadhatod a félkész fájlokhoz, de én felesleges fájlműveletnek tartom.

A fájlok helyének előre lefoglalása opció kérdéses. Ha a kliens nem foglalja le magának előre a torrent helyét a merevlemezen, akkor a szeleteket nem sorban írja rá, emiatt töredezett lesz a háttértár. Természetesen ez nem fizikai töredezettséget jelent, és ha van elég helyed a lemezen, akkor egy töredezettségmentesítő sorba rakja a szeleteket, ha viszont a lemezed nagy részét teleírod (70-80%), akkor érdemes inkább BEKAPCSOLNI a "Fájlok helyének előre lefoglalása" opciót, mert ha nem sorban vannak a torrent szeletei a lemezen, akkor sokkal lassabb lesz a seed. Hátránya, hogy ezzel a kapcsolóval lassabban indulnak majd el a letöltések, hiszen meg kell várni, hogy a kliens lefoglalja magának a helyet. SSD-n természetesen felesleges bekapcsolni, az SSD nem tud töredezetté válni.

i.imgur.com/o3eAcas.jpg
SkynetBeküldve 9 hó
2. Port megnyitása a qBittorrent számára:

Ez az abszolút legfontosabb lépés, ugyanúgy kell csinálni, mint bármely másik torrent kliensben. Ha nem sikerült rendesen beállítanod, akkor csak azokhoz a peerekhez fogsz tudni kapcsolódni le- és feltöltésnél, akik "aktív" állapotban vannak, tehát rendesen megcsinálták a port átirányítást. A "passzív" állapotban lévő peereket nem fogod tudni elérni, így kevesebb felhasználótól fogsz tudni letölteni és kevesebb felhasználónak tudsz seedelni.

i.imgur.com/QKIIGlP.png


A képen látható helyen mindenképpen egy 50 és 60 ezer közötti portot adj meg, mert az alatta lévő tartományt más szoftverek használhatják, így előfordulhatna portütközés.

Ha szerencsés vagy, és a képen látható módon be van kapcsolva a UPnP/NAT-PMP funkció a routeredben, akkor a kliens képes magának megnyitni a portot. Ezt úgy tudod leellenőrizni, hogy ellátogatsz a http://canyouseeme.org oldalra, beírod a qBittorrentben beállított port számát és megnyomod a "Check Port" gombot. Ha azt írja ki, hogy "Success", akkor nyert ügyed van.

Ha nincs nyitva, akkor ha van rá lehetőséged, engedélyezd a tűzfaladon a UPnP funkciót, ha sehogy nem akar megnyílni, akkor magadnak kell megtenned. Ehhez segítségedre lehet ez a weboldal, itt rengeteg különböző típusú routernél elmagyarázzák a lépéseket, képekkel illusztrálva: https://portforward.com/router.htm
Persze az operációs rendszereden futó tűzfalon is át kell engedned a portot, ha ez nem történt meg automatikusan.

Ha biztos vagy benne, hogy mindent jól csináltál és működnie kellene, de a http://canyouseeme.org oldal továbbra is azt írja, hogy zárva a port, akkor valószínűleg NAT mögé tett az internet szolgáltatód. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mivel a világon mindenhol elfogytak a "hagyományos" (IPv4) címek, és nem állt még át mindenki IPv6-ra, ezért a szolgáltatók elkezdték több embernek is kiosztani ugyanazt az IP címet. Ennek az a következménye, hogy kívülről nem elérhető a géped, ami torrentezésnél különösen necces. Úgy tudod leellenőrizni, hogy erről van-e szó, hogy bemész a routered adminisztrációs felületébe (általában 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1, esetleg 192.168.2.1, de ezt le tudod csekkolni a routered hátulján lévő matricán) és megkeresed azt a menüpontot, ahol a "WAN" címedet írja ki. Ha az ott kiírt cím egyezik a http://www.ip-adress.eu oldalon kiírt címmel, akkor nem vagy NAT mögött és valami más miatt nem sikerült a portnyitás. Ha a két cím nem egyezik, akkor NAT mögött vagy és csak annyi a dolgod, hogy felhívod a szolgáltatódat és azt mondod neki, hogy szeretnéd kívülről elérni a gépedet, ezért kéred, hogy vegyenek ki NAT mögül. Szó nélkül meg szokták csinálni.
SkynetBeküldve 9 hó
3. Kapcsolatok számának megadása:

A nagy sebességű kapcsolatoknál, valamilyen jó router mellett egyre kisebb ennek a jelentősége, általában elég csak megadni egy 100-200 körüli értéket, de ennek ellenére érdemes rendesen beállítani.

I. lépés: csinálj néhány mérést a http://www.speedtest.net oldalon, hogy képet kapj a tényleges le- és feltöltési sebességedről. Vigyázz, hogy közben semmi más ne használja a netedet, ha a szomszéd szobában valaki épp netezik, kérd meg, hogy hagyja abba egy percre.

II. lépés: ha megvan, hogy mennyi a sebességed, akkor nyisd meg a http://infinite-source.de/az/az-calc....-calc.html oldalt és a legelső mezőbe ("Upload speed of your connection:"Wink írd be a Speedtest oldalon kapott feltöltési sebességedet. Figyelj a mértékegységre, a Speedtest Mbps-ben írja ki az eredményt, neked meg kilobit/másodpercben kell megadnod. Az átváltáshoz használd ezt az oldalt: http://www.gbmb.org/mbps-to-kbps

i.imgur.com/oyxxxhi.png


Ha beírtad a http://infinite-source.de/az/az-calc....-calc.html oldal megfelelő mezőjébe a feltöltési sebességedet, akkor három mező értékét kell megjegyezned:

- "Max upload slots per torrent" (feltöltési szálak száma torrentenként),
- "Maximum number of connections per torrent" (kapcsolatok maximális száma torrentenként),
- "Maximum number of connections globally" (kapcsolatok maximális száma),

A többi az lényegtelen.

III. lépés: a kapott értékeket írd be a qBittorrent beállításainak megfelelő celláiba.

i.imgur.com/Tm3yVTy.png


4. Egyszerre futtatható torrentek számának beállítása és DHT kikapcsolása:

A qBittorrent alapból úgy van beállítva, hogy max. 5 torrent futhasson egyszerre. Ez nagyon kevés, és felesleges is limitálni a mai internetsebességek mellett, ezért a "Torrent ütemezés" elől érdemes KIVENNI a pipát (esetleg az egyszerre letölthető torrentek számát limitálhatod, ha egyszerre sok torrentet szoktál letölteni).

Zárt torrent oldalaknál mindenképp érdemes KIKAPCSOLNI a DHT-t, PeX-et és LPD-t is. Ezek nyitott torrent oldalakon segítenek a peerek felkutatásában, zárt oldalakon pedig alapból tiltva vannak, de ez a tiltás előfordulhat, hogy nem mindig érvényesül, így olyanok is kapcsolódhatnak hozzád, akiknek nem kéne, ennek eredménye pedig a fals adatok jelentése lesz az oldal felé. Szóval érdemes ezeket a lehetőségeket kikapcsolni, és csak akkor engedélyezni, ha épp egy nyitott torrent oldalról töltesz le.

i.imgur.com/w7GgkLi.png
SkynetBeküldve 9 hó
További beállítási lehetőségek (hardver- és internetfüggő, mindenkinek más a jó):

Van néhány olyan beállítási lehetőség a qBittorrentben, amelyekről megoszlanak a vélemények. Ha nem úgy tölt a kliens, ahogy az elvárható lenne, akkor érdemes játszadozni velük, de ha minden jól működik, akkor ne állítsd át!

1. Ha nincs szükséged a UPnP-re a port nyitáshoz, akkor vedd ki előle a pipát a "Kapcsolat" menüpontban.

2. A qBittorrent képes TCP és µTP protokollt is használni a kapcsolódáshoz. Alapból mindkettő engedélyezve van a "Kapcsolat" menüpontban, de néhányan jelezték, hogy nekik gyorsabb a le- és feltöltés, ha csak a TCP-t engedélyezik. Érdemes lehet próbálgatni, hogy mikor jobb a sebesség.

3. A "Speciális" menüpontban a lemez gyorsítótár méretét lehet, hogy érdemes 512 MiB-ra állítani, de ez konfigurációfüggő, szóval vagy segít, vagy nem, ezt is próbálgatni kell. Ugyanez a helyzet az "OS cache engedélyezése" kapcsolóval is.

Záró gondolatok:

A gyors le- és feltöltéshez két dolog kell: egy jól beállított torrent kliens és megfelelő hardverek. Ha megteheted, akkor érdemes SSD-re letölteni, mert sokkal gördülékenyebb. A régi SSD-k még nem nagyon bírták a torrentet, mert viszonylag kevés írási ciklus után kifulladtak, de a jelenleg piacon kapható SSD-k már valószínűleg a HDD-knél is hosszabb élettartammal rendelkeznek, nyugodtan lehet rajtuk torrentezni. Fontos továbbá a megfelelő router, ma már alig van 100 Mbit-nél lassabb internetcsomag, így aki router vásárlás előtt áll, annak mindenképp érdemes Gigabites routert vásárolnia. A Gigabites router mellé megfelelő, úgyszintén Gigabites hálózati kártya is kell a gépbe, illetve legalább CAT5e (fontos a végén az "e" jelölés), de inkább CAT6 típusú UTP hálózati kábel. A kábelekre általában rá van írva, hogy milyen típusúak. Nyugodtan kérj segítséget a fórumon!

Források:

Program: https://www.qbittorrent.org/
Leírás: nCore Wiki
Leírás szerzője: AirDrone
SkynetBeküldve 9 hó
qBittorrent - Port, DHT beállítás


A leírás a 3.3.6-os verziójú qBittorrent kliensen készült, de a logikáját követve a régebbi illetve későbbi verzióknál is használható.

• Első lépés: nyissuk meg az Eszközök -> Beállításokat:
ba0a3efb26db67f2.cdn.l7cache.com/proxy/c76c39c178ce26b7cc9144b363f84a81/http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FjZRW2wo.png

...vagy a nyomjunk rá a Beállítások gombra:
ba0a3efb26db67f2.cdn.l7cache.com/proxy/dc9bdfc06b9131dfa1a647f105a16d6c/http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FWccx0XU.png

... vagy igen egyszerűen a billentyűzeteden nyomsz egy "Alt + O" kombinációt.

• Második lépés: a bal oldali menüben a Kapcsolatot válasszuk ki. Ha porttovábbítást használunk a routeren, akkor írjuk be a továbbított port számát a "Port a bejövő kapcsolatokhoz" dobozba, és ne jelöljük be az "UPnP / NAT-PMP használata a portok átirányítására" dobozát. Ha UPnP segítségével nyitunk portot a routeren, akkor ne módosítsuk a portszámot, hanem a jelöljük be az "UPnP / NAT-PMP használata a portok átirányítására" dobozát. Ha nem vagy biztos, hogy melyik beállítást szeretnéd használni (porttovábbítás vagy UPnP), kérlek olvasd el ezt a cikket: Portnyitás routereken.
Ha kész vagy a beállítással, kattints az OK gombra:
ba0a3efb26db67f2.cdn.l7cache.com/proxy/3cf43544b417e861c50cf6678ce94a64/http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FXnklrKw.png


• Harmadik, kiegészítő lépés: a portbeállítás végeztével, érdemes beállítani a további Bittorrent-specifikus beállításokat. Érdemes kikapcsolni a kiegészítő beállításokat, például a DHT-t is, mert gyorsabb a kapcsolódás, nem megy el feleslegesen kapcsolódás rá, valamint az esetleges feltöltött adatmennyiség sem az oldalon kívülre fog elmenni.
A bal oldali menüben a Bittorrentet válasszuk ki. Ahogy a képen látszani fog, vegyük ki a pipákat a "Magánszférában" található opciók elől:
ba0a3efb26db67f2.cdn.l7cache.com/proxy/e7e1f193b9aae1d757c45ecafb062ae0/http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2Fdb0hGbN.png
SkynetBeküldve 9 hó
• Negyedik lépés, ellenőrzés: a port nyitottságát leellenőrizheted a következő módon: a képen látható ikon már nem sárga lesz, hanem zöld és azt fogja írni, hogy a "A kapcsolat állapota: Online":
ba0a3efb26db67f2.cdn.l7cache.com/proxy/07ec3f41dd0a67ead0f8fc901f91227a/http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FY8qYLn9.png

Ha továbbra is sárga, akkor probléma van a port beállításával kapcsolatban. Ellenőrizd le még egyszer a beállításokat!

Források:

Program: https://www.qbittorrent.org/
Leírás: nCore Wiki
Leírás szerzője: NSA
Te tudsz társalgásokat megtekinteni a fórumon.
Te nem tudsz témát indítani a fórumon.
Te nem tudsz hozzászólni ehhez a témához.
Te nem tudsz szavazást indítani a fórumon.
Te nem tudsz csatolmányokat feltölteni a fórumra.
Te nem tudsz csatolmányokat letölteni a fórumról.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

Herrleon, rintintin, vizesember

  • 6 Vendég
  • 244 Tagok ma
  • 10 Szülinapos
  • 16,348 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!