Partíciónálás

Csabi1984
Csabi1984
Sziasztok. Egy olyan eset van, hogy van egy laptop amiben 1TB-os merevlemez van egyben Windows 8.1 rendszerrel. Kb 750-800GB a foglalt terület. Mindenképpen kettészeretnénk osztani és most jön a kérdés.
Megoldható, hogy létrehozom a szabadhelyű partíciót és az Új telepítésnél már ez lesz C meghajtó? Így elkerülnénk, az adatmentést
9 hó
A Mini tool patition ,na az könnyen elnézhető vagy beteg partíció tologatásra osztásra adattal !
De az AOMEI Partition Assistant az nekem még nem hibázott adat mellett !
Az is extra egy bonyodalmasabb proginál , hogy ez Magyar is.
Pedig új part létrehozástól méret növelés zsugorításig mindent csináltam vele, én tutira mással hozzá sem érnék ! SmileRáadásul google beütöd a nevét , és rengeteg magyarázat van képekre katt és képek .
Ez youtube beírva + amit akarsz vele , még láthatod is a lépéseit ! Smile
9 hó
1. Létrehozhatsz egy szabad helyre új particiót pl. AOMEI Partition Assistant programmal. (tud magyarul is.) Méretezd át a C: meghajtót, A felszabadított helyen hozd létre az új partíciót, D: betűjellel. Ezt még az új telepítés előtt hozd létre. Aztán az új telepítéskor ezt a partíciót kiválaszthatod, hogy az legyen az új meghajtó a Windows számára. Kb 80 GB méretet adj meg. Az új telepítés után lehetőség van a partíciók átméretezésére, ha szükséges.

Első lépésben lesz két Windows-rendszered. Ha egyet akarsz, de két partícióval, és a 750-800GB terület adatot tartalmaz, akkor nem úszod meg az adatmentést. Az adatokat valahova el kell menteni, és csak azután formatáld meg a partíciót, és legyen az adataidnak a helye.

2. De lehet, hogy egyszerűbb, ha az Adatoknak (filmek, zenék, dokumentumoknak, játékoknak) hozol létre új partíciót, és az adatokat helyezed át oda apránként, miközben a partíció méretét fokozatos növeled, esetenként több tíz GB-tal.

3. Ments le minden adatot egy külső tárhelyre. Telepítéskor formatáld meg a teljes HDD-t, hozz létre két partíciót, és az egyikre telepítsd fel a Windowst. Telepítés után mutatni fogja a másik partíciót is, amikor a rendszer feláll, de azt még meg kell formázni ahhoz, hogy használni lehessen, és csak azután tudod rá feltenni az az adataidat.

Így lesz egy rendszered két partícióval, és egy esetleges új telepítésnél az Adatok a másik partíción érintetlenek maradnak.

Három lehetőség, de mivel nagyon nagy adatmennyiségről van szó, nem könnyű megoldást ajánlani.

Légy óvatos a partíciónálással, mert, ha nem sikerül, az adataid elveszhetnek. Mindenek előtt ajánlom az adatmentést!
9 hó
Ez a válasz!Thumbs up
Válogass melyik ízlik!
9 hó
Oszd keté, vagyháromfelé és a C-re meg a rendszered és a többi tárhely lesz, ott megmarad telepítésnél minden.Smile
9 hó
Én ezt inkább költői kérdésként fogom fel.......mivel szinte nincs szabad helyed, így fölösleges!

Mentsd az adataid külső HDD-re, majd egy tiszta telepítéssel tedd újra, egy haver csak akad akinek van egy HDD-je szabad?

Én nem vagyok híve a nagy partíciók kiosztásának mivel egy vinyó, lehet 120 partíciód is, ha van valami akkor bukta van.......az informatikában meg még mindig alapvető elv a Mentés, mentés, mentés!!!!!

A kisördög sosem alszik elv....Smile
9 hó
Fel van adva a lecke. Bár igaz van egy TB OS lemezem bár nem teljesen jó a kondiciója Smile

De valószínű inkább létrehozom azt a maradék 250GB öt új partíciónak és arra teszem az új rendszert.
csak kérdés, hogy Ő automatikusan megkapja C betűjelet vagy mivel 2.particio D jelet fog kapni?
9 hó
A lemezkezelőben is leválaszthatod a maradékot. Telepítést követően megkapja a C jelet, de mindig fel fogja kínálni hogy melyik oprendszer induljon, ha a régi C meghajtóról törlöd a Windowst és annak minden maradványát akkor is. (ilyet már csináltam) De belehet állítani azt is hogy ne mutassa a lehetőséget csak azt most így fejből nem vágom.
9 hó
Megvan. Vezérlőpult/Rendszer/Speciális rendszerbeállítások/Indítás és helyreállítás/Beállítás Itt kiválasztod azt az oprendszert amelyiket indítani akarod. És ha nem akarod hogy minden indításnál feldobja a választási lehetőséget akkor a Rendszerek listájának megjelenítéséből vedd ki a pipát, és OK
9 hó
Ez lenne a lemezkezelőben a kötet zsugorítása lehetőség?
9 hó
Igen.
9 hó
@Zsombi33
A lemezkezelőben akár hányszor csaptam már le a D meghajtómból 25-30GB-ot azért hogy felrakjak rá egy másik Windowst, kísérletezgetni stb... Majd vissza is tettem a D-hez nem volt vele gond.
9 hó
Igen ezt is tudja mint a lemezkezelő csúf lenne ha nem tudná , és rengeteg mást is amit a lemezkezelő bizony nem . Smile
Azért értek egyet Terranovával mert , az eddig írt előnyök mellett grafikailag is látja az ember mit csinál .
Csúnya kifejezéssel az ovis szájba rágós módszerei , leírásai figyelmeztetései nem igen hagynak hibázni senkit !
De ha ez nem elég , művelet sort lehet , összeállítani és a start parancs előtt előre hátra nyilakkal lépkedni benne .
Esetleg kiemelni törölni , vagy változtatni a műveletsor elemét . És nem hibázik !
Elfér a progi gyűjteményben , mert azért több mint a Win sajátja kis mérete ellenére . Smile
Ártani senkinek nem árt , ha megvan akár csak dísznek . A munka után uninstallálható természetesen . Smile

De ha atom biztos magában hogy lemezkezelővel , mindent megtud oldani és nem hibázza el ! Akkor persze tegye !
Viszont ha így állnánk , szerintem kérdés sem lett volna belőle . Smile Elsőre fő a biztonság , és az átláthatóság .
De persze ki mivel birkózik meg , és ízlések szabad akarat . Ezt mint választható lehetőséget írtam ki .
Senki nem köteles használni is ! Grin
9 hó
Szabadszajú újdonsült baráti tagtársammal (Opus) értenék egyet. Mentsd felhőbe - 8 Mega tárhely /50GB - a filmeket nem kell menteni! Azokat le lehet szedni újra. Aztán egy tiszta telepítés. Lemezkezelőből mindent meglehet tenni, ami ide kell.Smile
9 hó
Ezért is jó társalogni, mert többféle tapasztalat találkozik. Én eddig úgy vettem észre hogy egy alapszintű felhasználó hamarabb, és egyszerűbben ismerkedik a Lemezkezelővel, mint bármilyen partícionáló programmal. Amiknek a tudása kétségtelenül magasabb, de a használatuk...
Ami a tiszta telepítést illeti, egyértelmű hogy a legjobb megoldás, még ha idő igényes is. De ha vissza emlékeztek 2 héttel ezelőtt nekem volt egy partíció, illetve adatvesztésem, igaz külső lemezen. Nos, sok-sok időt vett igénybe az adatok oda vissza másolása, de ott szükséges volt. Itt csak ajánlott. Ahogy fentebb írtam úgy simán megoldható, az más kérdés hogy érdemes e? De ha nincs hová menteni végkép, akkor szükség törvényt bont.
9 hó
Köszönöm szépen megoldottuk a feladatot Smile elvittem a 3.5 TB-os lemezemet és rátettük a dolgokat majd teljes gyalulás Grin
9 hó
Király!
Jó választás volt.
Véleményem szerint a diszk feldarabolása nem használ a rendszer sebességének. (főleg ha fűrésszel csinálodSmileShocked)
Az adatok másolása mozgatása nagyon lassú időigényes feladat ugyanazon fej használatával.

Hirdetés

Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Legújabb letöltések

Online tagok: 1

loyalhudy

  • 5 Vendég
  • 1 Tagok ma
  • 2 Szülinapos
  • 15,995 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!