Windows 10 integrált telepítő - UEFI módban?

A Windows 10 AIO x64 Integrated May 2018 Edge17 Hungarian-Kori telepítőt nem tudom UEFI módban használni. A Rufus-szal elkészített USB telepítő UEFI:NTFS Could not find volume: [3] Unsupported hibával nem indul.
A hagyományos BIOS-hoz készített MBR partíciós telepítő működik.
Windows 7 USB DVD download tool-al nem tudok UEFI-s telepítőt csinálni.
Valaki esetleg ötlet? Nagyon jó lenne ezt a telepítőt használni, az integrált frissítések és főleg a sok integrált redist csomag miatt, így sajnos új gépeken nem tudok ezzel telepíteni.
Ez a kérdés a kérdező által, vagy mivel 30 nap elteltével sem került megoldásra, a rendszer által zárolva lett. A kérdező, vagy egy adminisztrátor később újra megnyithatja ezt a kérdést.
szuper · 8 hó
Egyetlen gépen sem?
szuper · 8 hó
A probléma az, hogy a használt telepítő nem tartalmaz(ott) \efi\boot\bootx64.efi fájlt így elsőre ez látszik a hibaüzenetből.
Ennek semmi köze a Rufushoz.
(Halkan kérdem, hogy nem véletlenül a 32 bites ISO fájl lett felírva az USB-re?)
Terranova · 8 hó
Ha a rendszered hagyományos MBR telepítővel működik, akkor hiába akarsz UEFI-vel telepíteni új rendszert, nem fog működni. Ugyanígy az UEFI rendszerben sem lehet telepíteni az MBR-el készült telepítőt, ami most működik nálad.

Ahhoz, hogy a Rufus-szal készült UEFI rendszert telepíteni és használni tudd, az egész HDD vagy SSD meghajtót UEFI-re kell formázni. Beállításokat a BIOS-ban találod meg hozzá, azt hiszem a Boot menüben, ha jól tudom.
Mielőtt formázod az egész lemezt, az adatokat mentsd le, mert a formázásban minden adat, ami a lemezen van, el fog veszni.
Vivid · 8 hó

Idézet

Ahhoz, hogy a Rufus-szal készült UEFI rendszert telepíteni és használni tudd, az egész HDD vagy SSD meghajtót UEFI-re kell formázni. Beállításokat a BIOS-ban találod meg hozzá, azt hiszem a Boot menüben, ha jól tudom.
Mielőtt formázod az egész lemezt, az adatokat mentsd le, mert a formázásban minden adat, ami a lemezen van, el fog veszni.

Ma már ezt elintézi formázás nélkül az Aomei Partition Assistant Smile
szuper · 8 hó
...vagy a MiniTool Partition Wizard…

(Egyébként nem UEFI-re kell formázni, hanem GPT típusú partícióra kell váltani!)
g0302 · 8 hó

Idézet

Ma már ezt elintézi formázás nélkül az Aomei Partition Assistant

Így van. (GPT-re formázás).Rendszer alól megcsinálja,újraindul a gép és kész. Utána a Rufus rendezi a dolgot és kész a GPT telepítés.
Vivid · 8 hó

Idézet

(Egyébként nem UEFI-re kell formázni, hanem GPT típusú partícióra kell váltani!)

Jól látod,én csak idéztem, egyébként nincs is olyan lehetőség. Grin
Mbr vagy Gpt.
szuper · 8 hó
@Laci09
Attól még, hogy az interneten van fönt, az oldal tartalmaz valótlanságot, erős pontatlanságot!
Terranova · 8 hó
Kedves hozzászólók!

Látom, témát adtam a hozzászólásommal. Nem baj.
Nekem az tűnt fel a kérdésben, hogy az MBR-el készült rendszer tökéletesen működik (ez benne van a kérdés leírásában!), viszont az UEFI-s nem telepíthető a gépre.
Amit erről „tanultam” nem régen, hogy az UEFI használatához az egész merevlemezt át kell konvertálni MBR-ről. UEFI vagy GPT a megnevezés?
Valóban olvastam, hogy GPT-re kell formázni, de mintha a BIOS-ban UEFI szerepelne az elnevezésben. Lehet, hogy összekevertem valamit. SORRY.
A lényeg, hogy MBR-re UEFI-t, és UEFI-re MBR-t nem lehet telepíteni. Ehhez mindkét esetben formázni kell az egész lemezt, és nem elég csak a kijelölt partíciót, amire a Windows kerül.
Azt, hogy a fenti problémát hogyan oldja meg az Aomei Partition Assistant vagy a MiniTool Partition Wizard, nem tudom, ezzel kapcsolatban nincs információm.
Tehát, a tudásom szerint próbáltam segíteni és leírni a kapcsolatos lépéseket.
Másrészt csatlakozom Zsombi33 hozzászólásához abban, hogy Kori telepítője alapból nem lehet hibás! Ha az volna, régen panaszáradat árasztaná el az oldalt a hibás telepítők miatt. Már csak azért sem lehet hibás Kori telepítője; hiszen mielőtt nyilvánosságra hozná, tesztelésen megy át, éppen a lehetséges hibák kiküszöbölése érdekében. A hibáknak a tesztelés alatt mindenképpen ki kell derülniük. Csak ezt követően válnak mindenki számára elérhetővé a telepítők.
Azt, hogy nem a telepítő a hibás, az is bizonyítja, hogy a MBR telepítő a hagyományos BIOS-sal működik, csak az UEFI-s rendszert nem tudta feltenni gondar…, ami érthető.
A hiba nem mindig ott van, ahol a kérdező gondolja. Ez is egy ilyen probléma.
gondarichi · 8 hó
Üdv mindenkinek!

Bocsi a kései válaszért, nem volt égető a probléma, használtam másik telepítőt addig, ezért a késés.

Akkor egy kicsit részletesebben:
IT szakember vagyok, szóval MBR, GPT, UEFI, CSM, BIOS stb. fogalmakkal tisztában vagyok, nem kell az alapokig visszamenni. Rufus-szal hagyományos BIOS-hoz készítve a telepítőt MBR partícióval működik. Amennyiben UEFI-s telepítőt készítek vele, nem megy, több gépen is próbálva. Mindez csak UEFI-s gépeken tesztelve, CSM bekapcs - MBR-es telepítővel megy. Ha UEFI módban bootolok akkor a fenti üzenet jelenik meg. ISO többször újra letöltve, Rufus szintén, legfrissebb verzió.
Pendrive szintén nem hibás, más telepítők tökéletesen működnek UEFI és CSM módban is.

Eddig MSDN-ről származó telepítőt használtam, ami nem tartalmaz 4 GB-nál nagyobb fájlt, így FAT32-es partícióval rendben működött.
A Kori-féle telepítőben az install.wim viszont 4GB-nál nagyobb, így a Rufus alapból használja hozzá az UEFI:NTFS modult (ugyebár a FAT32 fájlrendszer max fájl mérete 4GB). Valahol itt hasal el a dolog feltételezem.

Annak, hogy az egész HDD vagy SSD GPT vagy MBR partíciót tartalmaz-e, még semmi köze a telepítőről való bootoláshoz.
A telepítő természetesen tartalmaz efi\boot\bootx64.efi fájlt.

Remélem mindenki kérdésére válaszoltam, előre is köszi az ötleteket!
szuper · 8 hó
Nos, nem kívánok tengeri kígyót generálni ebből a gondból, de megtekintettem most több legális, illegális, féllegális ISO-t és azt láttam, hogy a nagy AIO-kban sem nagyobb az install.win fájl mint 3,6 GB (3 897 174 459 bájt) .
Egyébként nem tudom, hogy mi az oka ennek a jelenségnek, de én is belefutottam hasonló dolgokba a Kori féle ISO-knál.
Az okát nem tudom, de nem is igazán kutattam, emiatt inkább más "beszerzésből" dolgozom, illetve készítek magamnak telepítő ISO-kat (ha nem vagyok lusta)…
Az igazság az, hogy a jelenségre -gyanítom- a M$ sem igazán tudja (vagy nem akarja tudni) a választ, mert rendre úgy válaszol az ezzel kapcsolatban fölvetett kérdésekre, hogy: "használjon jogtiszta forrásból származó telepítő fájlokat, mert azok széleskörűen tesztelve vannak"...
gondarichi · 7 hó
Na, közben egy kis fejlemény: Volt már olyan gép, amin be tudtam bootolni róla. A jelenség elég érdekes, amiken eddig próbáltam (mindegyik UEFI-s):
- egy régebbi Dell Latitude notebook - nem ment
- egy régebbi Asus notebook - nem ment
- egy vadonatúj Dell Inspiron notebook - nem ment
- egy Dell Optiplex 3010 SFF - működött
- a saját asztali konfigom (ASRock Z170 Extreme4 alaplappal) - működött

Közben angol nyelvű kereséssel is próbálkoztam, az UEFI:NTFS-nek jelenthet problémát valószínűleg, ha 32 bites UEFI van a gépen, akkor nem tud a 64 bites UEFI:NTFS bootolni.
Innentől kezdve csak az a furcsa, hogy a vadonatúj Inspiron-on mit keres 32 bites UEFI vezérlőprogram (már ha tényleg ez a gond)
Sajnos azt még egyelőre nem derítettem ki, hogyan lehetne csekkolni, hogy adott gépen az UEFI 32 vagy 64 bites, ha valaki esetleg tudja szívesen fogadom az infót.

Szívesen használnám a Kori féle telepítőt, az integrált frissítések és redist csomagok miatt, de jelen állapotban (vagy megy vagy nem egy adott gépen) nem igazán szerencsés, és csak az időt veszi el ha nem megy és újra kell csinálni a telepítőt a pendrive-ra.
szuper · 7 hó
Talán ezen korábbi cikk segitségével (amely ugyan nem a legfrissebb, de megfelelő részek (gondolatbani) cseréjével, könnyebbé válik az UEFI, GPT és egyéb "randa" szövegek megértése, valamint az egyes, fentebb is emlegetett jelenségek magyarázata...
szuper · 7 hó
EZ meg egy olyan segédanyag, amely segítségével készíthető ‒a fentebb felsorolt hibák csaknem mindegyikét kiküszöbölő‒ booteszköz... Wink Cool
Driver · 7 hó
Így van, az UEFI:NTFS az oka, nagyon sok UEFI érthetetlen okokbó kifolyólag máig sem képes NTFS-ről indítani, csak FAT32-ről, ami ezen méretű telepítőknek már nem elég. Viszont erre a célra Kori készít ESD tömörítésű telepítőket, melyeknek mérete jelentősen kisebb és így továbbra is elegendő a FAT32-es fájlrendszer. Hátránya csak annyi, hogy a Windows 7 és a Windows 8.1 is a Windows 10-es telepítőt használja az install.esd fájl lemezre bontásáig. Ha jól emlékszem még volt olyan verzió ami elsődlegesen ezt a módszert használta, csak sokakat összezavart, például a Windows 7 esetében megjelenő Windows 10-es telepítő. Ebből kifolyólag is, mostanra csak a VIP tagoknak érhetők el ezen megoldású tömörített ESD telepítők...
Csabi1984 · 7 hó
Sziasztok én pl azt nem értem,hogy mi jelentősége van a telepítőkészlet méretének ahhoz,hogy UEFI vagy MBR.
Elindítom a Rufust beadom neki akármelyik 64 bites telepítőt majd átállítom GPT-re és megcsinálja.

Az esd változat miben tér el a hagyományostól? Smile

Hirdetés

Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

HOHI, Rainbow65, Valentin50
  • 7 Vendég
  • 115 Tagok ma
  • 8 Szülinapos
  • 16,909 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!