Bios-os gépbe nagy merevlemez

Szevasztok

A következő a nyűgöm. Nagyon kellene a háztartásomba egy minimum 4 esetleg 6TB-s merevlemez. De ködös emlékeim szerint, BIOS-os gép 2 Tb-nál nagyobbal nem áll szóba. Ma letöltöttem a BDW-ről az "AOMEI Partition Assistant (all version) (Verzió: 7.5.1 x86 & x64"-at, amihez volt használati útmutató.
Egy mondat nagyon felkeltette az érdeklődésemet.
"Át tudja konvertálni a MBR lemezt GPT lemezzé adatvesztés nélkül, hogy ki tudja használni a 2 TB fölötti lemezterületet."
Értsem ezt úgy, hogy ha GPT lemezzé formázom, akkor a BIOS-os masinám használni tudja az egészet? Ha mégsem van-e valami módja, hogy nagy vinyót tudjak használni. Ebben a témában teljesen járatlan vagyok de tudom hogy vannak itt akik profik ebben (is).
Ha esetleg érdekes, az alaplap Sabertooth X58

Köszi a remélhetőleg pozitív válaszokat
dönci4
szuper · 4 hó
Egy kis kiegészítés:
- a BIOS-os rendszerek nincsenek felkészülve -az MBR sajátságai miatt, ami meghatározza a 2 TB-os korlátot- a ennél nagyobb háttértárak kezelésére. Erre az [U]EFI-t használók vannak felkészítve;
- a GPT a GUID Partition Table rövidítése, a GUID a Globally Unique Identifiers rövidítése. Igen bonyolultnak hangozhat, egészen egyszerű a működése: minden egyes partíció egyedi, véletlenszerűen generált, 36 karakterből álló Unicode nevet kap a rendszertől. Annak az esélye, hogy két partíció egy gépben ugyanazt a nevet kapja, nagyjából zéró (ha mégis, erről a rendszer gondoskodik);
- a GPT partíciókat CSAK a 64 bites rendszerek tudják kezelni, tehát a CPU-nak is, és feltelepített OS-nek is 64 bitesnek kell lennie;
- 32 bites Windowsok visszamenőleg Vistáig képesek olvasni és írni a GPT partíciót, de rendszert nem tudnak indítani róla. A 64 bites Windowsok közül a 64 bites XP is kezel GPT-t, de bootolni továbbra is csak UEFI-s rendszer tud GPT partícióról;
- Ha 2 TB-nál nagyobb tárolót akar bárki is rendszermeghajtónak, fogadja el, hogy 64 bites OS-re és UEFI-re lesz szüksége Windowshoz;
vagy:
- rendszermeghajtónak használjon egy kisebb, MBR-rel formázott SSD-t és 64 bites OS-t normál BIOS-szal.

Tehát a fentiek figyelembevételével pl. a 6 TB háttértár eléréséhez 3 db (nem RAID-be integrált!) 2 TB-os HDD berakható GPT-re formázva.
A rendszer feltelepítése után aztán pl. az AOMEI PA-val -ha szükséges- összevonható a három diszk tárterülete, LÁTSZÓLAGOSAN EGY dinamikus lemezzé.
szuper · 4 hó
Szia!
Az AOMEI-ben lévő megfogalmazás, az azon alaplapokra vonatkozik, amelyek támogatják a 2 TB-nál nagyobb háttértárakat, azaz az UEFI-s alaplapokra.
Tehát ez úgy nem igazán járható, hogy egyben beleraksz 4 TB-os HDD-ket.
Viszont az megoldható, hogy -mivel van elegendő SATA bővítőhelyed-, hogy pl. 3 db 2 TB-os HDD-t bele applikálsz, ha bírja a tápegységed, stabil tápfeszültséggel ellátni őket.
De van más megoldás is, mindjárt folytatom...
szuper · 4 hó
A másik megoldás egy teljesen más megközelítésű.
A NAS.
A betűszó a Network Attached Storage, azaz a hálózatra csatolt tároló rövidítése. Jellemzőjük a "normál" szervereknél jóval nagyobb maximális tárolókapacitás, illetve a többplatformos hozzáférés lehetősége - a NAS rendszer több, a hálózatra csatlakozó gép operációs rendszerének fájlrendszerét képes emulálni.
Itt két lehetőség van:
- Informatikai kereskedésekben készen vásárolható számtalan típusú, kapacitású, szolgáltatású eszköz;
- egy régebbi, de még üzemképes masinából készíthető NAS kiszolgáló.
További kérdés esetén, írj ide folytatásként.
donci4 · 4 hó
Kösz Szuper az alapos válaszokat
A gépben van egy SSD két HDD és egy 2TB-s külső. Van egy elég komoly (kb.2300) darabos filmgyüjteményem ezek most szanaszét vannak, szerettem volna egy helyen. A filmek katalogizálva vannak, címszavak alapján bármi kereshető, ez csak akkor működik, ha az egész egy helyen van. Azért volt egy olyan sejtésem, hogy azt a mondatot félreértettem, de ezért alaplapot nem fogok cserélni. Még emésztem a válaszaidat, mérséket PC-guru vagyok.
szuper · 4 hó
Ennyi cuccnak inkább a NAS, megérdemlik azok filmek...
(Ha van rá tehetősséged...)
JDboy · 4 hó
Jó dolog ha egy helyen van minden, viszont ha beüt valami gebasz, akkor bánni fogod hogy minden egy helyen van. Hiszen nem mindegy hogy minden oda lesz, vagy csak egy része. Anno Én is nagy gyűjtő voltam aztán rájöttem hogy nagy részüket soha nem fogom ismét megnézni. Így hát maradtak a több részből álló filmek. Bosszúállók, Halálos iramban, stb, stb, stb... na és a TV sorozatok Smile

Hirdetés

Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 2

HOHI, Valentin50
  • 7 Vendég
  • 114 Tagok ma
  • 8 Szülinapos
  • 16,909 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!