Linux és M.2

Sziasztok!
Egy kicsit bonyolult a helyzet ezért elnézést ha hosszan írok. A gépemben van több op.rendszer (hogy miért az most mellékes) és mindegyik külön kapcsolható. E mellett vannak még HDD-k is. Azok is külön kapcsolhatók.Viszont van az alaplapban egy ADATA 250GB-os M.2-es SSD. Az egyik HDD-re szerettem volna felrakni egy linuxmint-19.3-cinnamon-64bit-et, de a boot-ot az ADATA ssd-re rakta. Hogyan lehet a linux telepítéséhez kikapcsolni az ADATA SSD-t? Tudom vegyem ki az alaplapból, de ezt nem szeretném. Ez az egyik gond.
A másik, hogy amikor telepíteni akarom a linux-ot, akkor 60HZ-en villog képernyő és átállíthatatlan addíg, mig a linux le nem tölti az Nwidia dolgait. Ez a múltkor olyan jól sikerült, hogy a vibrálás nyoma még egy jó ideig megmaradt a képernyőn. Valamint előfordult, hogy az feltelepítés és beállítás után az újraindításkor nem állt fel a linux, csak futottak az adatok a képernyőn.
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
Elnézést kérek, ha nem tudok azonnal válaszolni, de ma 15h-tól meg holnap nagyon sok dolgom van, de próbálok minél többször benézni.
bandi1969 · 1 hó
Akkor másképpen nem megyen,mint hogy kiveszed az M.2-őt!Sad
bandi1969 · 1 hó
A boot az elsődleges lemezen kell hogy legyen.
Jó az az M.2-őn!
Mert akkor ha az M.2-őt eltávolítod és úgy telepítesz nem fog utána elindulni és nem tudsz választani a két rendszer közt!
oroszlán · 1 hó
Kedves barátom!
Ezt értem, de pont ezt akarom elkerülni. Mert, ha csak a HDD-re települ, boot-al együtt, akkor BIOS-ban kiválasztom és el tudom indítani. Viszont , ha behal az M.2, akkor el sem tudom indítani hiszen azon van a boot menüje a linux.nak.
oroszlán · 1 hó
Ettől féltem.
bandi1969 · 1 hó
TALÁLTAM valamit!Wink
Tiltsad le az M.2 satát BIOS-ban! ha vége a telepítésnek és minden OK
Akkor vissza kapcsolod!
oroszlán · 1 hó
Te vagy a zseni. Megnézem.
oroszlán · 1 hó
Esküszöm, ötször néztem át a BIOS-t és a boot menün kívül sehol sem találom az M."-es SSD-m. Ilyen a földön nincs.Angry
XPG SX6000 Pro PCIe Gen3x4 M.2 2280 solid state drive (SSD) ez van benne.
szucsgyuri · 1 hó
Akkor nem jól állítottad be a telepítőt. Úgy kéne hogy megnézed hol van a HDD. Valami ilyesminek kelllene lennie: /dev/sdb. Itt jelölöd ki a csatolási pontot a rendszernek egy perjel: / az otthoninak /home. Telepítés után szerkeszted a grubot.
oroszlán · 1 hó
Kedves @szucsgyuri!
Köszönöm szépen a javaslatot. Tudom, hogy én bénázok, mert még csak ismerkedem a Linux-al.
szarban17 · 1 hó
Linux Mint GRUB bootloadert használ.
Nekem is voltak hasonló hibáim.
Tanulás nélkül nem lehet megúszni a dolgot.

https://wiki.archlinux.org/index.php/...oot_loader
Linux az egy másik világ. Gondolom biztos te is észrevetted a hatalmas tudásáradatot ami a Linux és a nyílt forráskódból ered. Persze sokat kell olvasni, de minden publikus, tehát van is mit/hol keresni. Windows sose fog felzárkózni hozzá. Ott a hibakeresés a "restartolj oszt hátha beválik, de ki tudja mi volt a baj"... de ez egy másik történet lenne. Bármit is bohóckodnak a WinFanok, ez a helyzet.

Próbálj meg Live USB-ről Bootolni több kernellel. Több distrót próbálj ki. Tényleg te vagy ott a gépnél, ezért nehéz most így bármit mondanom. Én még GRUB-on kívül mást is felraktam néha. Ez vezetett többször már bootoló géphez. Más szóval, bejött a kép és bootolt is. Ezeket megtanulni időmbe került, és sok kávéba Smile , de megérte.
Azóta olyanokat tudok, amiket itt a legtöbb WinFan el sem tud képzelni/nem is látott az életben.
Persze, folyamatosan tanulok én is.
oroszlán · 1 hó
Kedves @szarban17!
Köszönöm szépen, elmentettem.
szarban17 · 1 hó
Szivesen. Nem lesz künnyű, de megéri (LASSAN) megtanuli a dolgokat.

Hirdetés

Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 2

Nayro, Anonymuos
  • 11 Vendég
  • 103 Tagok ma
  • 6 Szülinapos
  • 18,409 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!