Ventilátor szabályozás és egy kis fagyások....

Üdv!

A Konfigom az adatlapon...Van a gépházon is egy venti 4 pines amilyen kell, a biosban az alapértelmezett neki hogy 45%-on menjen, az olyan 800-900 rpm neki, kb semmi hangja...Az a gond hogy az alaplap mégis vezérli úgy hogy van amikor felpörgeti, van amikor indokolatlanul, pl bezárom a böngészőt, de mikor egyszerre nyitok meg több alkalmazást akkor nem annyira. Ja és az AIDA szerint eleve nem is megy 1300 alá. Próbáltam már a Smart működést is neki de akkor is ez van kb.
Most lehúztam a csatit, A hűtőventi 1300 körül megy, ami eddig 800 körül volt pedig most nincs a ház oldala rajta és látom is hogy nem is melegszik semmitől...kicsit olyan mintha amikor a rendszer venti rajta van akkor annak mutatná CPU-nak rpm-ét ami elvileg fix 45% 800 körüli Sad
https://imgur.com/hKwu3QT
ez most akkor valami Bug lehet vagy mi a tök? Esélyes hogy csak Bios frissítés oldja meg? (amúgy a legújabb van a lapon)

A másik hogy a Ramok 3200-sek, de ezt csak a Biosba épített 2 profilú XMP tudja kihajtani belőle, többször volt már azonnali kifagyás 3200-n, a másik profil 2933-ra hajtja, meglátjuk mi lesz így, létezik hogy ennek a konfignak sok a 3200? Az az érdekes hogy ha nincs bekapcsolva az XMP akkor alapon 2400-el megy a RAM(közben megnéztem csak XMP-vel megy 3200-on)

Megint fagyott, böngésző volt nyitva YT videót néztem, eseménynapló semmit nem dob csak hogy kernel power.....ezek szerint nem a RAM sebesség, Kasperskyre meg az MS Edge -re gyanakszom még de kevés az esély.
Most meg a CPU hűtőt pörgeti....vagy eddig is azt már nem tudom, már nem tudom mi pörög fel a VGA ventijét nem lehet mérni semmivel OMG
Ilyet sem láttam még, eltünt alapból a feladatkezelőből a GPU monitor és nem is megy a Szoftver
i.imgur.com/vXHObdO.jpg
Ez a kérdés a kérdező által, vagy mivel 30 nap elteltével sem került megoldásra, a rendszer által zárolva lett. A kérdező, vagy egy adminisztrátor később újra megnyithatja ezt a kérdést.
Topy-ka · 1 hó
A 2933mhz-es memória órajel a tökéletes ehhez a Ryzenhez.

De a bios beállításairól tehetnél fel képeket, hogy ne kelljen találgatni...
És, a radeon software felülbírálhatja a bios beállításokat!
Ja, és a hibaüzi szerint nem is a megfelelő verzió van fent!

De el lehetne gondolkodni egy alaplap átvizsgáláson, nem púposodik-e valamelyik kondi..?
Ragathol · 1 hó
Jó napot.

Választ nem tudok a kérdéseidre, mert nálam is hasonló anomáliák vannak.
Júliusban cseréltem alaplap -ot, proc -ot, memória -át, ssd -t a gépben.
- AMD Ryzen 5 - 3600
- Gigabyte B450 AORUS ELITE
- G.Skill Aegis 3200MHz 16GB - F4-3200C16D-16GIS (KIT 2DB)
- Silicon Power - P34A60 256GB - SP256GBP34A60M28 2DB

Ram sebesség mint nálad, szintén csak XMP 2 -es profilal megy "stabilan" a gép. (Alaplaphoz letölthető béta bios "Improve memory compatibility" leirással, majd ha nem béta lesz felrakom.)
Kernel power -es fagyás szintén.
CPU venti pörgetés szintén, pedig vissza is van véve bios -ban a proc fogyasztása 45W -ra, mind a 2 helyen
, ez is megér egy misét mert van olyan opció amit 3 helyen lehet ki/be kapcsolni a bios -ban, és az ember ne legyen ideges hogy nincs leírva sehol hogy elég 1 helyen vagy mind a 3 helyen állítgatni.
AMD RX570 -es kártyám van, és az ucsó képen láthatót már én is tapasztaltam, sajnos többször mint kellene.

Szóval üdv a klubban.
Topy-ka · 1 hó
@Crio
i.imgur.com/j41jPWk.jpg
Nortek · 1 hó
Szia!
i.imgur.com/vXHObdO.jpg

Azt írja, hogy nem kompatibilis az AMD szoftver a grafikus driverrel.
Igen érthető.

Csak az ajánlott drivert telepítem, opcionálist sosem.
21.8.2, nem 21.9.1.
Rx580, igaz Intel konfigon.

Ott van a Problémajelentés.
i.imgur.com/2Fbxa7I.png
Criosphinx · 1 hó
@Topy-ka
Természetesen tudom mit ír a hibaüzenet, csak ez egy baromság, a hagyományos driver való ehhez is, a 21.8.2 -es volt fent, a supporton lévő 21.6.1 -es lett updatelve mert jelzett....de most visszatettem a 21.6.1-est, de valószínűleg tök mindegy mert amikor még ez volt fent akkor is voltak bajok.

Tegnap este már 2933-on ment a RAM mégis megfagyott, szóval nem a sebesség a gond.

A BIOS beállításokról kicsit sok képet kéne készíteni... amúgy kb nem állítottam semmit, jó volt az úgy ahogy van amikor átnéztem.

@Ragathol
Csupa jó hír LOL
Topy-ka · 1 hó
@Criosphinx

A chipset driver is napra kész? Mert lehet, hogy az ütközik a videodriverrel...
Esetleg elgondolkodhatnál az AMD szoftverek teljes törléséről, és reinstalljáról. Mert az is elképzelhető, hogy valami maradvány csinálja a gebaszt.
Criosphinx · 1 hó
@bandi1969
Te miről beszélsz, mutass már egy ilyet te "ász" Crazy

@Topy-ka
Az is naprakész, sőt az MSI supportoltnál van újabb is de semmi változás.
Most pont arra készülök hogy törlök minden drivert és felrakom újra őket.

Eleve nem értem mire jó az a Ryzen Balanced profil(tudom nem kötelező feltenni) ami a minimális processzorsebességet alapértelmezetten 95%-ra van állítva, sokkal csendesebb és ugyanolyan gyors a Kiegyensúlyozottan is hiszen amúgy is terhelésfüggő a Speedstep/Boost is.
Criosphinx · 31 napja
@bandi1969
Kétszer is leírtam ha jól emlékszem hogy 2933-on is fagytam, de oké nem teszem fel 3200-re....
Ez a gép 1 hónapja lett összerakva, nem volt kiszáradva a paszta, alapon 33 fokos a CPU, böngészés közben sem megy 40 fölé, szóval semmi baja a pasztának, amúgy meg tehetnék oda nagyi lekvárját is akkor is kb 2-3 fokkal lenne melegebb, ahol már hővezetési problémák vannak ott vagy megkövült a paszta vagy rohadt béna volt az illető! De ha neked ez megint letorkollás akkor oké....de nem fogom újrapasztázni mert semmi értelme! Wink
Criosphinx · 31 napja
Ember....mondd már meg minek pasztázzam újra ha jó a hűtés, indokold már meg....vagy te itt azt hiszed hogy egy ezredmásodpercre 80 fok fölé megy állandóan? Magyarázd már meg kérlek, sztem más is nagyon kíváncsi erre, hogy minek újrapasztázni valamit ami terhelés alatt sem megy a kritikus érték még csak közelébe sem! Értelmetlen dolgokra nem fecsérlem az időt.
i.imgur.com/bE3KsHq.jpg
Criosphinx · 31 napja
Valami nem stimmelt itt a driverekkel mert amikor a monitor kikapcsolt és visszajöttem a rendszerbe akkor azt a hangot adta mintha én újracsatlakoztattam volna a monitort, most meg anélkül tér vissza a kép. Holnap visszakötöm a ház ventit is hogy történt e változás.
Meg az jutott most eszembe, hogy ebben a konfigban még egy rövid ideig a HD7770 ment és valahogy VGA driver és kártya cseréjénél történhetettt valami ghebasz...szóval sztem a fagyások ezálltal megszűnnek.
Nortek · 29 napja
Az alaplapodat majd kitalálják. Smile
Asztali rendszerRyzen 5 2600X. 2x8G Kingston HyperX 3200 Mhz, Crucial P5, Seagate Barracuda, RX 560 4G, Cooler Master 600W, Windows 10

Amúgy nem számít, mert a Prime B550 jelű lapon is megy állítólag a Ryzen 7 1800x. OMGTongue

Fura dolog ez az AMD konfiguráció használata.
Mennyivel egyszerűbb az Intel.
Criosphinx · 29 napja
@Nortek
JAjj azt elfelejtettem beleírni --> MSI B450M-A PRO

Mindig is akartam full AMD konfigot és nem bántam meg, mert egyébként a probléma elmúlt az egyel fentebb lévő kommentemben leírtakból.
Viszont így az érzékelő szerint a CPU még lassabban megy, a ház venti meg gyorsabban a BIOS-ban beállított paraméterekhez képest. - na mindegy....
Criosphinx · 16 napja
Lefuttattam egy gyors CPU tesztet amin látszik hogy a CPU hűtő fel sem gyorsított ellenben a házhűtő az felpörgött Suspicious ráadásul 1 fokot sem emelkedett a CPU ami kizárt, de oldalt látni hogy van egy CPU dióda ami viszont 70-80 közé is felugrált teszt alatt, olyan mintha annak a hőfoknak a függvényébe gyorsítaná a chassis fant, de a CPU hűtő pihen mivel azt hiszi 40 fokos Hmm
https://imgur.com/Z0Zz1Ps

Hirdetés

Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 5

jon100, figaro72, makikori, vvandor, kroy
  • 4 Vendég
  • 105 Tagok ma
  • 2 Szülinapos
  • 20,348 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!